Psihologul Adrian Gemanaru va alerga, in data de 24 septembrie, 100 km la cel mai cunoscut ultramaraton din Europa (Milau 100km – Franta) – pentru a aduna fondurile necesare implementarii unui proiect unic in Romania – “Spatiul Senzorial”. Fiecare sponsor va dona 10 euro pentru fiecare kilometru alergat, iar fondurile stranse vor fi directionate exclusiv pentru metoda terapeutica.
Proiectul este inspirat din mediul inconjurator si realizat din materiale pe care natura le furnizeaza (nisip, piatra, lemnul, apa si flori) si imbina mai multe terapii recunoscute la nivel international in recuperarea copiilor cu nevoi special (Autism, ADHD, sindrom Down, retard etc.). Avantajul principal al acestui tip de terapie este dat de faptul ca natura interactiunii este indirecta, iar copilul nu o percepe ca pe o comanda sau ca pe o sarcina de executat, intreaga activitate desfasurandu-se in mod firesc.
“Am participat la multe conferinte internationale, discut zilnic cu psihologi din multe tari si incerc mereu sa aduc in Romania metode care si-au dovedit eficienta si care vor ajuta la sprijinirea copiilor cu nevoie speciale. Printre acestea amintesc: delfinoterapia, covorul si camera senzoriala, terapia canina, pictura cu degetele picioarelor sau participarea pentru prima data a unui grup de copii speciali la un maraton international. Spatiul senzorial este, fara doar si poate, una dintre cele mai noi metode terapeutice practicate in Romania, iar anul acesta am primit un real ajutor din partea mai multor companii care inteleg conceptul de responsabilitate sociala: McDonalds, Geometry Global, Telekom, Prigat si Iulian Voevod. Fiecare sponsor va dona 10 euro pentru fiecare kilometru alergat de mine in ultramaratonul de 100 de km, iar toti banii vor fi directionati pentru realizarea proiectului, deoarece sunt tot mai multi copii care au nevoie de sprijinul nostru”, afirma psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Terapeutic “Marea Neagra”.
”Am ales sa sprijinim aceasta initiativa, deoarece reprezinta o terapie noua, care are sanse mari sa ii ajute, mai tarziu, pe cei bolnavi sa se integreze mult mai usor in societate, sa isi exprime sentimentele si opiniile pentru o comunicare eficienta cu cei din jur. Astfel, copilul care are acces la acest tip de terapie va deveni mai tarziu adultul integrat in societate”, declara Ruxandra Voda, Director Comunicare Telekom Romania.
Spatiul Senzorial cuprinde mai multe tipuri de terapie
Terapia in nisip este o metoda care foloseste cutia de nisip pe post de scena, iar papusile reprezinta personaje de basm. La fiecare sedinta de terapie, copiii isi doreau sa impinga limitele si sa devina participanti directi la povesti, sa intre pe scena si sa interpreteze diferite roluri. Au fost primele momente in care realizatorii proiectului s-au gandit ca ar fi interesant sa schimbe lada de nisip cu un spatiu mult mai mare, care sa-i cuprinda pe toti copiii.
Aleea senzoriala cuprinde mai multe sectiuni, printre care: piatra de rau, bambus, lana, marmura, iuta, gazon, trunchiuri de copac, pe care copiii, insotiti de terapeuti, trebuie sa mearga desculti.
Fantana Senzoriala. La realizarea ei s-au folosit doar materiale inspirate din natura, precum: piatra, bambus, iar anul viitor iazul va fi populat de crapi japonezi.
Gradina senzoriala – care urca pe verticala si isi propune sa dea un aer proaspat si verde intregului concept. Intreg peisajul este decorat cu felinare din fasole, boabe de porumb, ardei iute, bostani in miniatura si nuci. Din intreg ansamblul nu lipsesc casutele de pasari si lampioanele.