infographic-romana-2-page-001In perioada 12-14 octombrie, va avea loc, la Bucuresti Conferinta SOLworld dedicata Regiunii Europa Centrala si de Est. Aproape 70 de participanti din 11 tari diferite – profesionisti din mediul de afaceri, specialisti in resurse umane, traineri, coachi etc. – sunt asteptati sa se conecteze si sa invete unii de la ceilalti si faca schimb de experienta pe parcursul a trei zile pline de studii de caz si metode practice axate pe solutii. Printre temele vizate se afla gestionarea proceselor de schimbare in organizatii, rezilienta si solutionarea situatiilor de conflict in echipa.

“In societatea actuala, suntem pregatiti si obisnuiti sa analizam problemele si, adesea, ramanem blocati in aceasta etapa. Observam acest lucru la tot pasul – acasa, la serviciu sau la scoala, dar si in modul cum mass-media sau liderii de opinie trateaza diverse subiecte. Concentrarea pe solutii este mai raspandita in Europa de Vest, unde se bucura de o influenta crescanda. In Finlanda, abordarea Solution Focus este integrata chiar si in sistemul de invatamant”, a declarat Petra Muller-Demary, fondatoarea SolutionSurfers Romania si coordonatoarea echipei de organizare a conferintei.

In Romania si in alte tari din Europa Centrala si de Est, metoda Solution Focus a ajuns recent, dar se dezvolta rapid. In Ungaria, majoritatea coachilor (antrenori) utilizeaza metoda Solution Focus. Si in Romania, din ce in ce mai multi oameni din diverse domenii sunt interesati de aceasta abordare, fapt pentru care, dupa 6 ani, Bucurestiul a fost ales pentru a doua oara ca oras gazda pentru o astfel de conferinta.

„Daca ceva functioneaza, atunci concentreaza-te pe acel lucru este un principiu pe care, in mod obisnuit, oamenii nu-l aplica, pentru ca suntem educati/conditionati sa ne uitam in special la ce lipseste, la ce nu am facut bine. Ei bine, eu am constatat ca axarea pe solutii se potriveste cu creativitatea romanilor. Este nevoie doar de un comutator de perspectiva, care presupune dorinta de a trece de la lamentare/victimizare, la actiune. Daca analizam ceea ce functioneaza (cu aceleasi instrumente si atentie la detalii) cum facem cu ceea ce nu functioneaza, acest lucru conduce la rezultate rapide si durabile si schimbari la nivel organizational si comportamental. In acest fel, putem progresa cu mai putin efort,” explica Petra Muller-Demary.

Asadar, Conferinta SOLworld din octombrie se adreseaza tuturor celor care sunt interesati de un asemenea spirit, care vor sa gaseasca solutii pentru a iesi din situatiile limitative cu care se confrunta sau sa impartaseasca din reusitele lor. Participantii vor putea veni cu propriile teme sau situatii cu care se confrunta si vor avea acces la instrumente concrete de lucru. Inregistrarea se poate face pe site-ul Conferintei: www.solworldcee.org.

Despre metoda Solution Focused:

Bazele metodei Solution Focus au fost puse in terapie de catre Steve de Shazer si Insoo Kim Berg spre sfarsitul anilor ‘70 (“Brief Therapy” si mai tarziu terapia “Solution Focused”). A fost preluata apoi cu succes in alte domenii precum coachingul, managementul si in consultanta. Aceasta metoda construieste pe competente, puncte forte si pe recunoasterea semnelor care indica progresul.