Vara poate sa fie o sursa de bucurie dar, de cealalta parte, poate fi si o sursa de stres din cauza caldurii excesive. Pentru a combate neajunsurile sezonului cald, profesoara de yoga Dana Tupa considera ca 5 sfaturi adaptate vremurilor moderne ne pot ajuta sa mentinem tonusul si energia ridicate, aspect care se va rasfrange pozitiv si asupra relatiilor pe care le avem cu persoanele din jurul nostru.

1. Fa dusuri reci!

“Dusul rece este o practica de vara care te ajuta sa ramai calm si prietenos cu tine si cu ceilalti. Fa-ti o favoare si da toate dispozitivele electronice pe silent. Foloseste un ulei bland alcatuit din nuca de cocos si uleiuri esentiale de trandafir si lemn de santal sau de geraniu. Ridica picioarele in sus pe perete timp de 10-25 minute, iar mai apoi fa un dus rece. Efectele vor fi uimitoare, iar corpul tau va fi pregatit pentru a incepe cu bine o zi torida de vara”, explica Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

2. Bucura-te de existenta ta!

”Multi considera ca scopul principal in viata este sa oferim celor din jur din bunastarea noastra, lucru adevarat, dar totusi inexact. Ca sa putem oferi din bucuria si din efervesecenta noastra, trebuie sa avem acele resurse interioare pe care sa le oferim si le putem avea doar cultivandu-le zi de zi. Prin yoga, intr-adevar, adaugam zilnic cate o caramida la bunastarea noastra interioara. Dupa cursurile de yoga, odata ce ne-am incarcat fiinta cu energii pozitive, vindecatoare, le putem imparti cu cei din jur”, declara profesoara de yoga Dana Tupa.

3. Relaxeaza-te mai mult!

“Daca esti din categoria persoanelor competitive, caracterizate de determinare si ambitie, cu siguranta ca provocarea caldurii ramane in topul listei de vara. Din punct de vedere energetic, persoanelor care apartin acestei categorii, li se recomanda sa-si creeze mai mult spatiu in programul cotidian, sa se bucure mai mult de momente de relaxare si sa se concentreze pe armonia persoanei lor, ca punct de plecare intr-o relatie sociala sau personala echilibrata”, este de parere specialistul.

4. Inconjoara-te de frumusetile Pamantului!

„Pe timpul verii, atunci cand ne-am putea simti speriati, anxiosi, depresivi, molesiti, am putea sa schimbam decorul casei sau al biroului unde petrecem multt timp de lucru. Adaugati putina culoare si miros spatiului unde va petreceti timpul. Alegeti florile care va plac cel mai mult si bucurati-va de prezenta lor. Nu ezitati sa vizitati frumoasele galerii de arta, o gradina botanica sau chiar sa faceti plimbari zilnice in parc. Viata nu inseamna doar munca, munca si iarasi munca. Viata inseamna sa ne bucuram, sa fim inconjurati de frumusetile Pamantului, sa iesim din acvariu si sa vedem oceanul. Puteti, de asemenea, sa va programati o vacanta scurta exact in locul acela exotic al wallpaper-ului care v-a luminat ziua de fiecare data cand deschideati laptopul si incepeati o noua zi de lucru. Acele sperante sadite zi de zi, le putem transpune in realitate pe timpul verii”, afirma profesoara de yoga Dana Tupa.

5. Dormi mai mult!

„Chiar daca este vara si chiar daca ziua este mai lunga decat noaptea, regenerarea corpului fizic, echilibrul emotional si energetic, au loc cu precadere in timpul somnului, atunci cand sistemul limfatic elimina toxinele din corp si cand muschii sunt complet relaxati, facilitand circulatia sangelui, oxigenului, nutrientilor si energiei sa curga din belsug catre organele noastre. La polul opus, stresul si efortul fizic intens duc la contracturi musculare, respiratie superficiala sau, din contra, respiratie sacadata, ce duce la accelerarea batailor inimii. Stresul si situatiile tensionante duc, conform studiilor stiintifice, la o scurtare aproape instantanee a muschiului psoas, supranumit si muschiul sufletului, cel mai ades ducand implicit la dureri lombare si o stare de disconfort emotional. Recomandarea este de a dormi intre 7 si 8 ore pe noapte, cel mai tarziu incepand cu ora 22.30”, conchide profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Dana Tupa & Dalai Lama

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.