Ora de educatie rutiera (2)Asociatia Profesionala a Politistilor Locali – “A.I. Cuza” deruleaza, in perioada 16-20 noiembrie 2015, in 32 de scoli gimnaziale din Bucuresti, o noua editie a proiectului “Ora de Educatie Rutiera”. Programul educational isi propune sa constientizeze elevii cu privire la problemele care pot aparea pe timpul deplasarilor in spatii rutiere si sa le imbunatatesca acestora cunostiintelor privind regulile de circulatie in calitate de pieton in mediul urban.

Proiectul a fost coinitiat de Asociatia Profesionala a Politistilor Locali – “A.I. Cuza” si Politia Locala Sector 3, in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 – Bucuresti, Inspectoratul Scolar Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea Bucuresti) si Asociatia “Impreuna Pas cu Pas”.

La prima editie a proiectului, cea de anul trecut, specialistii in educatia copiilor au realizat un studiu anterior demararii programului educational, din care a reiesit ca 3 din 4 elevi nu stiau cum trebuie sa circule corect pietonii in orase. Dupa implementarea programului de educatie rutiera, studiul de impact a demonstrat ca aceeasi elevi chestionati au fost cu 13,66% mai pregatiti in trafic. In editia din acest an, publicul-tinta a crescut de la 1.100 la 2.500 de elevi, iar in anii viitor se va extinde si la nivel national.

Cursurile practice au o durata de 50 de minute, sunt concepute astfel incat sa-i angreneze pe elevi sa participe activ si vor fi sustinute de 8 echipe formate din cate 2 politisti locali si 3 studenti ai Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (Universitatea Bucuresti), in 80 de clase din cele 32 de scoli implicate in proiect. Pe tot parcursul proiectului vor fi impartite in trafic 15.000 de fluturasi informativi, avand drept scop constientizarea soferilor, vor fi implicati 30 de politisti locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenti, 5 institutii publice si 2 organizatii nonguvernamentale.

„Dupa succesul de care s-a bucurat, in 2014, “Ora de Educatie Rutiera”, in randul a 1.100 de elevi, am decis in acest an sa marim publicul-tinta la 2.500 de elevi si sa extindem proiectul in 32 de scoli gimnaziale din Bucuresti. Consideram ca un astfel de program de educatie nonformala este foarte util pentru elevi, deoarece ii incurajam sa adopte o atitudine vigilenta si responsabila in trafic. In tara noastra, derularea unui astfel de proiect este cu atat mai importanta, cu cat rapoartele Comisiei Europene releva faptul ca ocupam locul secund in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste numarul de morti din accidente rutiere, cu o rata de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. Am reusit sa aducem la aceeasi masa institutiile abilitate ale statului, mediul academic si societatea civila si ne punem de acord cu privire la organizarea acestui program educational in scolilele romanesti, iar la editiile viitoare ne dorim sa-l extindem si la nivel national”, declara Liviu Zorila, manager de proiect.

Website-ul oficial al proiectului „Ora de Educatie Rutiera” este www.oradeeducatierutiera.ro.