Democratia nu este un ideal, ci o valoare fundamentala pe care este nevoie sa o traim si sa o cultivam in fiecare zi, iar sistemul de invatamant are un rol esential in acest sens. Rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale ne arata cat de urgenta este actualizarea sistemului de educatie din Romania, care ar trebui sa contribuie la formarea unor cetateni activi si responsabili, capabili sa ia decizii informate si sa aiba o viata implinita, intr-o societate democratica.
Sistemul de educatie nu raspunde nevoilor si provocarilor societatii actuale. Saracia, izolarea, marginalizarea, asociate cu o educatie deficitara, cresc riscul fragilizarii democratiei – democratie castigata cu sacrificii uriase in 1989. Probleme cronice, precum analfabetismul functional, adancirea inechitatilor, lipsa competentelor relevante si vulnerabilitatea la dezinformare persista din cauza lipsei reformelor reale.
Potrivit unui studiu recent, peste doua treimi dintre tinerii romani cred ca tara merge intr-o directie gresita si doar jumatate considera democratia o forma buna de guvernare. Aceasta reflecta necesitatea ca sistemul de invatamant sa formeze cetateni activi si responsabili.
Coalitia pentru Educatie face un apel la autoritati si la toti actorii implicati sa prioritizeze elevii si tinerii si sa accelereze reformele curriculare amanate in ultimii sapte – opt ani. Mentinerea status quo-ului pentru pastrarea linistii sociale adanceste inechitatile si perpetueaza ineficienta unui sistem educational anacronic.
Este imperativ sa nu mai fie amanate reforma curriculara, ce include planurile-cadru pentru liceu, reforma blocata in aceleasi programe de acum 25 de ani. De asemenea, este necesar sa fie operationalizate si corelate profilul profesorului si profilul absolventului, acesta din urma incluzand cetatenia activa, etica si responsabilitatea. Aceste obiective nu pot fi atinse fara un curriculum flexibil, relevant pentru viata reala si interesele elevilor, centrat pe competente si valori; profesori mai bine pregatiti; precum si strategii coerente de finantare si investitii in educatie – aspecte pe care Coalitia pentru Educatie le sustine in Manifestul sau.
Este momentul ca impreuna – autoritati si institutii publice, ONG-uri si comunitati locale – sa gasim calea si curajul de aduce mai multa echitate si relevanta in educatie si sa sustinem decizii si politici publice bazate pe date. O educatie care sa contribuie la formarea unor cetateni informati, activi si responsabili este calea potrivita pentru a consolida democratia si pentru a proteja viitorul tarii, dupa cum ne arata o serie de studii recente si ultimele evenimente.
Conform unui raport publicat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in 2024, nivelul de incredere al tinerilor in organizatiile neguvernamentale (ONG-uri) este de 73%, ceea ce arata ca acestia vad in ONG-uri un partener credibil pentru schimbare. Aceasta incredere poate fi un catalizator important pentru reformarea sistemului educational, daca este valorificata prin colaborare si dialog constructiv.
Ce ne arata cifrele unor studii publicate in 2024:
Potrivit studiului “Tinerii din Romania in anul electoral 2024” realizat de IRES, 68% dintre tinerii romani cu varste intre 18 si 35 de ani considera ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. De asemenea, 9 din 10 tineri declara ca nu au incredere in Guvern si Parlament.
“Studiul asupra tinerilor din Romania 2024” publicat recent de Fundatia Friedrich-Ebert Romania, releva ca 55% dintre tineri considera democratia o forma buna de guvernare, iar 50% o prefera oricarui alt tip de guvernare. Cu toate acestea, 25% dintre tineri sunt de acord ca dictatura poate fi o forma de guvernare mai buna decat democratia in anumite situatii.
Scoala si cadrele didactice au un rol esential in promovarea valorilor democratice si in prevenirea radicalizarii. Ori, este ingrijorator faptul ca, mai mult de o treime din profesorii de educatie sociala inclusi in studiul “Educatia civica in Romania” din 2024 considera ca tara noastra ar avea beneficii intr-un scenariu cu un conducator puternic ce ignora mecanismele democratice. In plus, acelasi studiu ne arata ca, dintre respondenti, profesorii mai tineri tind sa aiba opinii favorabile unor forme de conducere nedemocratice.
De exemplu, in randul celor mai tineri dintre profesorii de educatie sociala (in varsta de 35 de ani sau mai putin), 56% sustin pozitia conform careia Romania ar beneficia de prezenta unui conducator ce ignora institutiile/mecanismele democratice, fata de 36% in categoria de varsta 36-50, respectiv 47% in cazul respondentilor de peste 51 ani.
Putem combate declinul culturii civice printr-o formare corespunzatoare a tinerilor si in liceu si universitate, dar si prin pregatirea adecvata a profesorilor, concluzioneaza acelasi studiu. De asemenea, este esential ca pregatirea profesorilor si directorilor de scoli sa includa dezvoltarea abilitatilor de colaborare, pentru a crea un climat educational care sustine cooperarea si dezvoltarea elevilor. Aceste schimbari trebuie sa vizeze nu doar curriculum-ul, ci si metodele de predare si atmosfera scolara, pentru a contribui cu adevarat la o educatie centrata pe elev.
Pentru a sprijini fiecare copil si adolescent din Romania este nevoie sa investim mai mult acolo unde sunt nevoi mai mari. Transformarile tehnologice si sociale rapide, necompensate cu sprijin suplimentar, adancesc inechitatile din sistem si cresc riscul radicalizarii tinerilor, mai ales a celor provenind din medii dezavantajate. Lipsa unui climat educational sigur, incluziv si lipsa unor modele pozitive pot accentua vulnerabilitatea elevilor.
Nu in ultimul rand, ne putem inspira de la alte tari, precum Marea Britanie, care a introdus masuri eficiente in scoli cum ar fi evaluarea riscurilor de radicalizare in cadrul comunitatilor scolare, formarea cadrelor didactice pentru a recunoaste semnele de radicalizare si a raspunde corespunzator, precum si implementarea unor politici si proceduri clare pentru gestionarea acestora. Prin astfel de masuri, institutiile publice joaca un rol activ in identificarea si prevenirea radicalizarii, contribuind astfel la siguranta nationala.
Despre Federatia Coalitia pentru Educatie
Fondata in 2015, Coalitia pentru Educatie reuneste 20 de organizatii neguvernamentale active in domeniu si sustine dezvoltarea scolii in care fiecare vrea si poate sa isi implineasca potentialul.
Articolul a fost preluat de pe: