Odata cu cresterea gradului de complexitate a vietii, se devolta dorinte si nevoi nebanuite si in cazul relatiilor amoroase, care odinioara nu intrau in aria noastra de interes. In zilele moderne, acceptarea, intelegerea, dragostea si vointa nu mai sunt apanaje ale iubirii neconditionate, ci conditionare a devenit cheia in iubire, iar din acest motiv multe dintre relatii trec prin situatii serioase de criza.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, graba in care cei doi traiesc in zilele noastre, a devenit un ritm fara incetare, fara posibilitatea de deconectare, iar sufletele nu mai reusesc sa se regaseasca si sa devina Unul, vor alerga toata viata pe culoare separate.
“Ne amagim spunand ca plecam in vacanta pentru deconectare, dar mintea cu preocuparile ei stau acolo de unde am plecat. In realitate, astfel de vacanta este folositoare doar trupului, insa psihicul nostru ramane mereu in alerta, deoarece nu stim sa-l potolim, sa-l linistim. Rutina este modalitatea prin care ne responsabilizam pentru confort si placere, iar cu ea, relatia dintre cei doi exista pana la un moment dat. Relatia El – Ea nu poate exista in rutina, ci poate trai prin Vointa, unde fiecare din ce doi renunta fiecare la el insusi pentru celalalt. O astfel de disciplina este grea, deoarece Ego-ul vine si o demonteaza”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.
Specialistul mai afirma ca relatiile amoroase, care sunt supuse placerilor, confortului, incarcarii egoismului sau ale altor interese efemere, au un invelis fin care va disparea odata cu primul obstacol comportamental care apare (de ex : inselatul). De aceea, exista o serie de cel putin 10 motive pentru care relatiile amoroase se destrama:
1. Deschiderea sincera catre altii, si mai putin catre partener;
2. Asteptarile continue, ca partenerul sa fie altfel decat este;
3. Deciziile solitare si lipsite de argumente;
4. Sexul incarcat de fantezii si roluri;
5. Lipsa unui scop comun, dorit de ambii;
6. Completarea virtutilor interioare pentru ambii (de ex: ea are rabdare, el nu);
7. Lipsa de intensitate sexuala;
8. Iluzia involuntara continua despre partener cand nu este langa tine;
9. Lipsa de afectiune si exprimarea trairilor;
10. Inchiderea ochilor la greselile si slabiciunile altora.
“In ciuda ritmului alert de viata, mintea si inima fiecaruia din cei doi au nevoie timp, practica si experiente impreuna, pentru a crea Unitatea, cea care devine responsabila pe eliminarea motivelor de despartire”, conchide psihologul Alexandru Plesea.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.