Psihologul Adrian Gemanaru, nominalizat in anul 2015 la prestigioasele premii World Autism Festival din Canada si la Gala “Cariere” Romania, va alerga 84 de kilometri, la evenimentul international “Maratonul Nisipului” – care va avea loc duminica, 27 martie, incepand cu ora 10.00, pentru drepturile persoanelor cu autism.
Sub deviza “Alerg pentru Autism Marea Neagra”, Adrian Gemanaru, alaturi de parinti ?i al?i speciali?ti in autism ai Centrului „Marea Neagra”, al carui pre?edinte este, vor alerga la toate cursele competi?iei sportive, respectiv 10 km, 21 km ?i 42 km. „Chiar daca proba de ultramaraton nu este inclusa in cadrul evenimentului, am decis sa particip la toate probele Maratonului Nisipului si chiar in plus, pentru a insuma 84 de kilometri pe nisip. Este o provocare foarte mare, insa ultramaratonul pe care vreau sa-l parcurg pe nisip este o cursa infinit mai usoara fata de drumul pe care trebuie sa-l strabata o familie care are un copil diagnosticat cu autism”, declara psihologul.
In fiecare an, in cadrul Centrului “Marea Neagra” sunt diagnosticati peste 150 de copii cu tulburari din spectrul autist, este o realitate a zilelor noastre si societatea trebuie sa inteleaga ca rata de aparitie a acestei afectiuni este extrem de mare. “Cel mai dificil moment este acela cand trebuie sa comunici unor parinti ca un copilas de 3 ani de zile prezinta elementele specifice ale unei tulburari din spectrul autist. In primele saptamani, totul devine un cosmar, familia incearca sa obtina explicatii. Incearca sa gaseasca solutii, insa sprijinul oferit de statul roman este infim, iar o terapie de recuperare este costisitoare, lucru valabil in intreaga lume, nu doar in Romania”, declara psihoterapeutul Adrian Gemanaru.
Speranta insa exista, adauga specialistul, iar statisticile spun ca un copil care incepe terapia pana la varsta de 3 ani, reuseste sa dobandeasca peste 85% din abilitatile unui copil tipic. “Drumul pentru recuperare este, insa, foarte lung si dureaza ani de zile, reprezinta o grea incercare pentru familii, in care acestea trebuie sa-si gaseasca resursele interioare ca sa izbandeasca. Orice sprijin venit reprezinta un pas mic dar sigur in recuperarea unui astfel de copil special. Terapiile de stimulare senzoriala si terapia canina, pe care le oferim gratuit in cadrul Asociatiei “Centrul de Autism Marea Neagra” sunt elemente care dau un semnal parintilor ca nu sunt singuri in aceasta lupta grea”, afirma specialistul. In acelasi timp, psihologul Adrian Gemanaru considera ca este necesar, chiar vital, ca societatea romaneasca sa evolueze si sa inteleaga ca acesti copii speciali trebuie integrati, deoarece au o multime de resurse care asteapta sa fie puse in valoare. “Parintii unui copil cu dizabilitate stiu sa se bucure de fiecare zambet, cuvant sau reusita a unui copil special”, conchide psihoterapeutul.