Dorinta de conectare si actiune a oamenilor care transforma educatia din Romania, a adus pe 13 februarie, la NeConferinta organizata la Bucuresti de catre comunitatea Restart in Educatie, peste 160 de participanti din intreaga tara. Profesori, elevi, studenti, experti, directori de scoli, reprezentanti ai ONG-urilor, finantatori, parinti, antreprenori in educatie, oameni din mediul de afaceri si jurnalisti interesati sa sustina educatia s-au implicat in ateliere interactive pentru a gasi raspunsuri la intrebarea “Cum crestem oameni care transforma educatia?”.

participanti - NeConferinta Restart

Pe principiul atelierelor deschise (open space), au fost abordate subiecte diverse, de la crearea unei retele de scoli-pilot, la politici publice in educatie, cercetarea aplicata in domeniu, scoala de resurse umane din educatie, “10 porunci care sa declanseze schimbarea in educatie”, comunitatea de antreprenori, perspective despre scolile democratice, modele educationale de/pentru succes.

“In comunitatea RestartEdu, daruim din pasiunea noastra pentru educatie, din proiectele si organizatiile in care alegem sa dam energia noastra vitala. Am ales sa nu ramanem indiferenti la situatia unui sistem de educatie care duce spre obedienta si adormire sufletele copiilor nostri si care genereaza o cultura de interactiune bazata pe competitie si frica”, a spus Ana Raducanu, initiatoarea comunitatii Restart in Educatie. Si a continuat: “pentru a ne elibera de indiferenta colectiva, este critic sa traim, sa actionam si sa impartasim pasiunea si entuziasmul nostru. Nu este suficient sa visam si sa planuim cum am putea creste oameni care transforma educatia, ci e nevoie sa traim aceasta cale prin practica si experienta directa, incepand cu experienta propriei invatari”.

„Sunt foarte multi cei care deja traiesc si promoveaza schimbarea in educatie. Desi exista o masa critica, majoritatea actioneaza de unii singuri, nu sunt conecta?i intre ei. In parteneriat cu comunitatea Restart in Educatie, organizam o caravana prin ?ara, pentru a coagula energia celor deja implicati sau interesati sa fie parte din schimbare, atat profesori si actori din sistem, cat si persoane care vin cu ini?iative din afara”, a spus Simona David Crisbasanu, Director pentru Comunicare al Coalitiei pentru Educatie, o federatie formata de ONG-uri din domeniu. Caravana Restart in educatie include o serie de evenimente cu scopul de a crea comunitati in care inovatorii in educatie sa isi ancoreze actiunea la nivel local/regional – organizatii neguvernamentale, profesori, elevi, studenti, experti, parinti si antreprenori. Primele intalniri vor avea loc la Craiova, pe 18 februarie si la Ploiesti, pe 27 februarie.

A patra editie a NeConferintei RestartEdu s-a desfasurat la 13 februarie 2016, in cadrul proiectului de formare si dezvoltare a Coalitiei pentru Educatie, proiect finan?at prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.