Ora de educatie rutiera (4)Cei 1.918 elevi de clasa a III-a chestionati, de la 32 de scoli din Bucuresti, cunosc foarte bine regulile de circulatie, in special cele adresate pietonilor si stiu cand sa se adreseze organelor de politie, se arata intr-un studiu realizat de specialistii de la Asociatia „Impreuna Pas cu Pas” si Facultatea de Pshologie si stiintele Educatiei (Universitatea Bucuresti). Acelasi studiu, realizat in cadrul proiectului “Ora de Educatie Rutiera”, arata ca doar 3 sferturi dintre copiii chestionati stiu care sunt locurile unde se pot juca in siguranta.

Totodata, 8% dintre elevi considera ca nu este obligatorie purtarea centurii de siguranta atunci cand se afla pe bancheta din spate, iar 20% dintre acestia nu cunosc culoarea semaforului la care autovehiculele trebuie sa astepte. La intrebarea “Cand ma adresez politistului”, cei mai multi au raspuns: cand s-au ratacit, cand ei sau altcineva sunt in pericol sau cand au vazut o infractiune, insa 9% considera ca politistul nu trebuie deranjat niciodata, “pentru ca s-ar putea sa se supere”. Cunostintele teoretice bune si foarte bune, care au reiesit din studiul realizat in randul elevilor, vor fi valorificate si prin actiuni practice, realizate de copii impreuna cu organele de politie, prin infiintarea “Patrulei scolare”.

Proiectul “Ora de Educatie Rutiera” a fost coinitiat de Asociatia Profesionala a Politistilor Locali – “A.I. Cuza” si Politia Locala Sector 3, in parteneriat cu Primaria Sectorului 3 – Bucuresti, Inspectoratul scolar Bucuresti, Facultatea de Psihologie si stiintele Educatiei (Universitatea Bucuresti) si Asociatia “Impreuna Pas cu Pas”.
La prima editie a proiectului, cea de anul trecut, specialistii in educatia copiilor au realizat un studiu anterior demararii programului educational, din care a reiesit ca 3 din 4 elevi nu stiau cum trebuie sa circule corect pietonii in orase. Dupa implementarea programului de educatie rutiera, studiul de impact a demonstrat ca aceeasi elevi chestionati au fost cu 13,66% mai pregatiti in trafic. In editia din acest an, publicul-tinta a crescut de la 1.100 la 2.500 de elevi, iar in anii viitor se va extinde si la nivel national. Pe tot parcursul proiectului au fost impartiti in trafic 15.000 de fluturasi informativi, avand drept scop constientizarea soferilor, au fost implicati 30 de politisti locali, 100 de cadre didactice, 25 de studenti, 5 institutii publice si 2 organizatii nonguvernamentale.

“Fata de anul trecut, am observat o crestere semnificativa a gradului de cunoastere a copiilor, peste 94% dintre cei chestionati au stiut regulile de circulatie adresate in special lor si cum trebuie sa se comporte in calitate de pietoni. Anul trecut, doar 3 din 4 copii stiau cum sa traverseze, iar spre bucuria noastra, in editia din acest an, aproape toti elevii stiau cum trebuie sa circule corect, cel putin teoretic. Scopul proiectului este sa le oferim copiilor o educatie rutiera corespunzatoare si sa contribuim la reducerea numarului de accidente in care sunt implicati, in genere, pietonii”, declara psihologul Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas” si coordonatorul studiului.

“Mensionam importansa felului in care parinsii/adulsii din preajma copilului reusesc sa transmita aspectele ce sin de atitudinea si de comportamentul corecte, prin asta inselegand vigilensa, capacitatea de a inselege pericolul si de a presui viasa mai presus decat multe datorii pe care le avem zi de zi”, afirma Irina Ionescu, psiholog in cadrul Asociasiei Impreuna Pas cu Pas.

Chestionarul a fost aplicat elevilor de clasa a-III-a, in perioada 16-20 noiembrie 2015, totalizand un numar de 1.918 elevi din 32 scoli din Sectorul 3, fiind un studiu partial, care are drept scop verificarea cunostintelor acestor elevi cu privire la recunoasterea semnelor de circulatie, utilitatea si rolul lor, precum si rolul unui politist in raport cu pietonii. Dificultatea chestionarului este medie, continand un numar de 8 intrebari, o parte fiind intrebari de tip grila si o parte cu raspuns deschis. La finalul proiectului, specialistii si-au propus sa obtina rezultate cantitative, calitative si comparative. Rezultatele obtinute pana in acest moment sunt cantitative, fara a putea fi folosite in alt scop decat informativ.

Website-ul oficial al proiectului „Ora de Educatie Rutiera” este www.oradeeducatierutiera.ro.