Romanian IT – Comunitatea globala a romanilor din tech – sarbatoreste Centenarul Marii Uniri intr-un mod cu totul deosebit. In data de 9 mai, de Ziua Europei, vor lansa CelebRo, o aplicatie gratuita pentru mobil care prezinta “harta romaneasca a Parisului”, geolocalizand adresele prin care au trecut romanii cunoscuti sau cei care au ramas in anonimat pana acum.

Prin exemplul personalitatilor romane care au trait in Orasul Luminilor, IT-stii romani vor sa celebreze tara noastra, doresc sa creasca vizibilitatea patrimoniului sau cultural si, totodata, vor sa imbunatateasca imaginea romanilor care locuiesc in acest moment in Franta. Beneficiarii directi ai aplicatiei mobile sunt romanii care viziteaza Parisul, cei care locuiesc aici dar si francezii sau alte nationalitati, deoarece capitala Frantei gazduieste anual peste 30 de milioane de turisti.

Cu atat mai valoros este acest proiect pentru promovarea valorilor romanesti, cu cat astazi, 19 februarie 2018, se comemoreaza 142 de ani de la nasterea renumitului sculptor roman Constantin Brancusi, care a studiat, a trait si a decedat in Paris, facand cinste Romaniei peste tot in lume.

Proiectul s-a bucurat inca de la inceput de sustinerea Ambasadei Romaniei la Paris, prin implicarea Excelentei sale domnului Luca Niculescu, si in vederea dezvoltarii ulterioare va beneficia si de suportul Institutului Cultural Roman de la Paris.

“Stiti unde era cafeneaua Riche, in care aveau loc dineurile impresionistilor finantate de sustinatorul lor, Georges de Bellio sau Gheorghe Bellu? Cand treceti pe la Odeon o sa aflati despre Jean Yonnel, profesor de dictie al insusi generalului de Gaulle. Nu departe, din sediul Radio Europa Libera din Paris, se auzea vocea Monicai Lovinescu, simbol al rezistentei anti-comuniste din exil. In timpul plimbarilor prin capitala franceza, vom avea toate aceste informatii si multe altele, in telefonul din buzunar. Cu CelebRo putem explora punctele de interes din jurul nostru, alege o plimbare deja construita sau imagina propriul traseu. Vrem sa lansam aplicatia in jurul datei de 9 mai 2018, o zi cu tripla semnificatie: Ziua Independentei in Romania, Ziua Europei si incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In timp, aceasta va putea fi extinsa si la alte orase: Viena, Bruxelles, Berlin, Roma sau New York”, declara Raluca Maria Smaranda, initiatoarea proiectului, stabilita in Paris de 3 ani.

Au nevoie de ajutorul romanilor pentru promovarea … Romaniei

Munca acestei comunitati internationale de IT-sti romani se bazeaza pe voluntariat, iar pentru realizarea aplicatiei mobile apar costuri privind drepturile de autor pentru imaginile si videoclipurile pe care le vor folosi, costurile pentru infrastructura tehnica si de promovare a proiectului. Cu ajutorul romanilor, Comunitatea globala a romanilor din tech vor putea plati, spre exemplu, dreptul de a folosi poza in care Brancusi apare in atelierul sau, alaturi de Tzara, Duchamp si Man Ray sau poza din place de Furstenberg in care ii vedem impreuna pe Cioran, Eliade si Ionescu. Drepturile de autor pentru o singur fotografie pot costa pana la 90 de euro, iar donatiile pot fi facute pe https://www.sprijina.ro/cauze/celebram-romania-in-inima-europei.

Cine este echipa din spatele proiectului?

In spatele proiectului “CelebRo” sta o echipa frumoasa prin pluridisciplinaritatea ei. Maria, initiatoarea proiectului, a studiat filosofia si managementul proiectelor culturale, Michiel a studiat istoria si relatiile internationale, Valentin este presedintele asociatiei Romanian IT, o retea globala de ingineri romani, Oana este designer, cea care a creat identitatea vizuala. Adrian, Andrei si Bogdan programeaza website-ul, platforma de gestiune continut si aplicatia, iar Dana coordoneaza strategia de comunicare.