Datorita unei inventii a trei tineri specialisti in IT din Cluj, orice persoana din Romania isi poate infiinta o firma din fata calculatorului sau direct de pe telefonul mobil, in doar cateva minute, reducandu-se cu peste 90% intreg procesul birocratic.

Proiectul, pe care tinerii l-au numit “Fa-ti firma in 5 minute!”, se desfasoara in mediul virtual, pe platforma www.approd.ro, in cadrul careia a fost implementat un sistem care genereaza toate documentele de care are nevoie viitorul antreprenor pentru infiintarea firmei. Restul de 10% ramas din lantul birocratic este constituit din depunerea tuturor documentelor la Registrul Comertului, insa inventatorii programului afirma ca in curand si acest mic detaliu va putea fi rezolvat odata cu deschiderea institutiilor statului la inovatiile din sfera privata.

Tot ce trebuie sa faca persoanele care vor sa isi infiinteze un SRL, SRL-D sau PFA in mediul virtual, este sa isi creeze un cont pe www.approd.ro, sa introduca datele de identificare ale sale, denumirea preferentiala a firmei (platforma atentioneaza daca acea denumire este inregistrata deja sau nu), datele de identificare ale asociatilor, capitalul social, sediul firmei, codurile CAEN si va primi, in doar cateva minute, prin e-mail, toate documentele gata completate pe care nu trebuie decat sa le semneze si sa le depuna la sediul Registrului Comertului.

“Cu toate ca Statul roman a investit foarte multi bani in informatizarea institutiilor, prin care se dorea reducerea birocratiei, constatam ca birocratia nu numai ca nu s-a redus, dar este tot mai mare de la an la an. De altfel, birocratia stufoasa este si principalul motiv pentru care multi oameni renunta la demersurile pentru infiintarea unei firme sau, in cel mai bun caz, platesc sume foarte mari ca altcineva sa se ocupe de acest lucru. Platforma pe care am realizat-o eficientizeaza cu peste 90% procesul birocratic – asa cum se intampla de foarte multi ani in tarile occidentale – si speram ca in viitorul apropiat intreg procesul sa se faca din fata unui calculator sau telefon mobil si sa eliminam si acel singur drum pe care viitorul antreprenor trebuie sa il faca pana la Registrul Comertului pentru depunerea actelor. Ar fi extraordinar pentru Romania si este foarte realizabil acest sistem de infiintare de firma 100% online, in 5-10 minute. Ne dorim si speram ca vom avea oportunitatea sa il implementam dar pentru asta avem nevoie de putina deschidere din parte institutiilor. Infiintarea unei firme este primul pas in proiectul pe care il derulam, iar in functie de deschiderea Statului, vom putea continua cu automatizarea si a altor institutii cu un grad ridicat al birocratiei”, declara Raul Pop, unul dintre inventatori.

Cine sunt cei trei tineri care se lupta pentru eficientizarea birocratiei din Romania?

Ii cheama Raul Pop, Mihai Negrean si Alin Vlasin si toti trei au fost colegi la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, la specializarea IT. Dupa multe experiente neplacute cu institutiile statului, in care au fost practic descurajati sa isi urmeze visul avut inca din facultate, acela de a deveni antreprenori, cei trei tineri au gandit si au materializat un sistem care automatizeaza procesele birocratice. Dupa succesul pe care l-au avut cu proiectul “Fa-ti firma in 5 minute!”, acestia vor sa implementeze un sistem asemanator si in relatiile cu alte institutii ale statului si sa contribuie major la eficientizarea birocratiei din Romania.