Peste 2.000 de oameni sunt asteptati sa ia parte, in luna mai, la un eveniment sportiv unic in lume: un ultramaraton de 24 de ore pe nisipul din statiunea Mamaia. Evenimentul sportiv “Alerg 24h Autism Marea Neagra” este organizat de Centrul Psihologic “Marea Neagra” si are menirea de a promova drepturilor de integrare in comunitate a persoanelor cu dizabilitati.

Pentru a putea participa la eveniment, fiecare capitan de echipa este nevoit sa adune in jurul sau minim 20 de prieteni, alaturi de care sa se bucure de o experienta de neuitat. Inscrierea echipei se poate efectua pe site-ul www.alergpentruautism.ro.

Startul va fi dat sambata 05 mai, la ora 10, din Piateta Perla din statiunea Mamaia, iar traseul va avea o distanta de 3 kilometri. Participantii vor alerga in bucla traseul, ziua si noaptea, astfel incat, echipa care va aduna cei mai multi kilometri va fi declarata castigatoare.

I-a venit idea dupa ce a alergat, in strainatate, 100 de km

Organizatorul evenimentului este psihologul Adrian Gemanaru, cunoscut opiniei publice nu doar pentru nominalizarile si premiile la World Festival Autism pentru inovatiile sale terapeutice dedicate copiilor cu autism, cat si pentru participarea la ultramaratoane de 70 sau chiar 100 de kilometri, in urma carora sunt finantate de sponsori proiectele sale sociale. Ideea evenimentului “Alerg 24h Autism Marea Neagra” a luat nastere in timpul unui epuizant ultramaraton de 100 km desfasurat in Franta, pe care psihologul l-a finalizat cu brio si in urma caruia a reusit sa finanteze, cu ajutorul sponsorilor, proiectul “Camera Virtuala”, menit sa sprijine copii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist.

”Dupa ce in 2016 am alergat in afara tarii un ultramaraton de 100 de km, am vrut ca urmatoarea competitie la care sa particip sa fie un eveniment de 24 de ore. Mi-am dorit ca aceste 24 de ore de alergare sa le petrec pe malul marii, din dorinta de a prinde rasaritul. Cativa prieteni au fost de acord sa ma sustina in aceasta incercare, iar dupa ce am anuntat evenimentul pe retelele de socializare, am gasit repede o echipa de alti 20 de oameni care s-au alaturat initiativei. Cu doua saptamani inaintea evenimentului a aparut ideea de echipe si am reusit sa ne strangem 150 de oameni in 6 echipe, iar cu cateva zile inainte de start erau deja 16 echipe ce contineau 500 de alergatori. Surpriza mare a fost ca la start au venit aproape 1.000 de oameni care doreau sa participe la eveniment. A fost un eveniment atat de spectaculos, atat de angrenant si interactiv, incat imediat dupa concurs am primit deja sute de cereri pentru o noua editie. La aceasta a doua editie, asteptam peste 2.000 de oameni”, declara Adrian Gemanaru, organizatorul evenimentului sportiv de la malul Marii Negre.

Trofee si medalii personalizate

Efortul deosebit realizat de fiecare echipa si participant la aceasta competitie, va fi recompensat la final cu trofee si medalii. Avand in vedere istoria cu totul speciala a judetului Constanta, pentru anul acesta au fost pregatite medalii si trofee personalizate sub forma hartii judetului, fiind evidentiate principalele statiuni turistice ale litoralului romanesc. De altfel, evenimentul sportiv “Alerg 24h Autism Marea Neagra” reprezinta si o metoda inedita de a promova litoralul romanesc la nivel international.

Torta aprinsa inseamna viata pentru fiecare echipa

“Prin formatul competitiei, dorim sa scoatem in evidenta forta oamenilor de a actiona ca un intreg si de a depasi impreuna greutati fizice si psihice. Fiecare echipa va avea pe plaja instalata o torta, care va reprezenta viata echipei pe tot timpul evenimentului, iar in situatia in care echipa va ramane fara niciun concurent pe timpul noptii, atunci torta va fi stinsa, iar echipa va parasi concursul. Este o cursa in care trebuie sa incerci sa supravietuiesti cat mai mult, finalizarea concursului fiind la 24 de ore fata de startul lui. Traseul competitiei masoara o distanta de 3 kilometri, pe care concurentii il pot parcurge de cate ori doresc. Important este ca, la jumatatea traseului, acolo unde exista punctul de intoarcere, fiecare participant sa-si ridice jetonul pe care va trebui sa-l introduca in cutia echipei sale, la finalul buclei. Va fi un eveniment foarte interesant, presarat cu multe surprize”, declara Adrian Gemanaru, psihologul roman castigator, in 2017, la World Festival Autism din Canada pentru unul din proiectele sale dedicate copiilor autisti si organizatorul evenimentului sportiv de la malul Marii Negre.