Traim intr-o lume in care copiii nu stiu ce inseamna sa bati mingea in spatele blocului, au uitat parca sa comunice unii cu altii, iar scoala nu se mai regaseste pe lista lor de prioritati. Chiar daca majoritatea copiilor isi petrec timpul pe calculator, pe telefon sau pe tableta, acestia le utilizeaza mai mult pentru divertisment si socializare decat pentru informare si invatare.

Cu toate acestea, psihologul Cristina Angela Tohanean este de parere ca elevii nu ar trebui indepartati de tehnologie, ci este datoria cadrelor didactice si parintilor de a o integra in educatia lor. “Gadgeturile fac parte din viata unui copil si adolescent, sunt componente de neseparat, iar in acest moment este foarte greu spre imposibil sa-i mai captezi elevului atentia cu mijloacele clasice de invatare. Succesul procesului de invatare modern consta in a-i capta atentia cu un dispozitiv tehnologic cu care el este familiarizat si a-l determina pe acesta sa inteleaga ca poate fi folosit si in scopuri educative, nu doar in scopuri de divertisment si socializare. Adevarul – dureros poate pentru generatiile trecute, dar totusi un adevar de necontestat – este ca un copil nu mai reactioneaza cu entuziasmt atunci cand vede o carte, dar entuziasmul reapare instantaneu atunci cand vizioneaza un filmulet pe Youtube. Nu continutul pe care il vizioneaza este problema tinerilor, ci mijlocul prin care ii este oferita informatia. Multi profesori au inteles foarte bine acest lucru, au integrat tehnologiile multimedia in procesul lor didactic si practic au fost nevoiti sa-si adapteze si continutul lectiei astfel incat sa-si tina audienta atenta si interasata pentru 50 de minute”, explica psihologul Cristina Angela Tohanean.

Experiment didactic reusit: elevii invata mai usor matematica in online

In acest context, o echipa de specialisti romani, formata din psihologi, psihoterapeuti, informaticieni si profesori de matematica, a lansat Mquest.ro – o platforma inteligenta si interactiva, dedicata pentru invatarea matematicii de catre copiii din clasa a V-a. Ineditul proiect educational contine filme de animatie, care explica intr-un mod intuitiv si interactiv toate lectiile de matematica din anul scolar 2017-2018 si prezinta intrebari si explicatii personalizate.
Filmele de matematica marca Mquest.ro au fost folosite in clasa ca material didactic, in anul scolar precedent, cu rezultate foarte bune. Peste 100 de profesori le-au proiectat in primele 10 minute din lectie, ca o introducere in subiect, atragere a atentiei si ca o metoda alternativa de a invata. Acestia au raportat initiatorilor proiectului ca dinamica lectiei s-a modificat radical, elevii nu si-au mai pierdut interesul asa de repede, ba chiar au inceput sa interactioneze cu profesorul si cu ceilalti colegi si sa identifice exemple in care matematica poate fi utilizata in viata de zi cu zi.

“In cele 10 minute ale materialului video, am subsumat continutul unei lectii de 50 de minute, iar elevul are foarte bine antrenata memoria vizuala din primii ani de scoala. Datorita acestui lucru, in urmatoarele 40 de minute acesta va cunoaste deja continut lectiei si va fi incurajat sa puna intrebari, sa comenteze si in acest fel, intelegerea este mai profunda iar invatarea se produce natural. Acele prime 10 minute sunt vitale pentru buna desfasurare a lectiei, iar datoria profesorului este de a-l mentine inca de la inceput in zona critica a invatarii, aceasta fiind o granita foarte fina intre incantare, frustrare si plictiseala. Nu este suficient ca profesorul sa publice o colectie de filme, ci elevul trebuie urmarit, trebuie intrebat, corectat acolo unde este cazul si trebuie sa i se ofere intotdeauna o explicatie personalizata, nu una standard”, explica psihologul Cristina Angela Tohanean, initiatorul proiectului Mquest.ro.

In Romania, continutul media pentru educatie este foarte rar

Sistemul de educatie romanesc nu a investit la capitolul actualizarea materialelor didactice si adaptarea acestora pentru noile media, singurele surse de informatie fiind profesorul – care adesea foloseste tabla neagra si creta – si manualele vechi, care sunt invechite si in dezacord cu programa scolara si cu rigorile evolutiei.

“Cu ajutorul platformei Mquest.ro, parintii au acum un mijloc nou si eficient de a-si ajuta copiii. Daca privesc impreuna filmele, rezolva exercitiile interactive si apoi comenteaza ce au vazut, copilul iese mai bine chiar decat o ora de meditatie. Invatarea cu un parinte inseamna nu numai aflarea conceptelor noi din materie dar si timp de calitate petrecut cu acel parinte si confort si sprijin emotional. Oricat de mult s-ar stradui parintii sa reduca timpul pe care copiii il petrec in fata dispozitivelor electronice, expunerea este inevitabila, ele sunt peste tot in jurul nostru si al copiilor. Din pacate continutul media nu este intotdeauna adecvat, nu prea exista filme pe care copiii sa le urmareasca cu placere si care, totodata sa le fie si utile la scoala. Avem planuri sa schimbam aceasta situatie. Suntem pe cale sa realizam filme cu istorioare legate de ceea ce invata copilul la scoala, cu multe exemple practice din mai multe domenii. Exista multe lucruri care se pot spune intr-un mod placut, pentru a consolida materia scolara si astfel copilul sa-si foloseasca gadgetul preferat intr-un mod util. Dorim ca, prin intermediul acestui proiect didactic, sa-i transmitem informatia in asa fel incat copilul sa invete chiar fara sa-si dea seama”, conchide psiholog Cristina Angela Tohanean, fondatorul platformei de invatare a matematicii mquest.ro.