Psihologi

Asociatia Romana pentru Cunoastere si Interventie Psihologica si Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ apreciaza ca, in sfarsit, dupa 12 ani, Colegiul Psihologilor din Romania (CPR) functioneaza ca un sistem normal, in care breasla nu mai accepta abuzuri si cere alegeri democratice.

Tentativa de fraudare a alegerilor la nivelul conducerii administrative a CPR i-a determinat pe psihologii din toata tara sa fie mai uniti ca niciodata, sa doreasca instaurarea democratiei si abolirea dictaturii, care troneaza de mai bine de 12 ani la cel mai inalt for reprezentativ al breslei.

Prin schimbarea regulilor alegerilor dupa inceperea acestora, prin emiterea a nu mai putin de 19 decizii si a numeroase comunicate, directorul general CPR, Stefan Iulian Laurentiu a actionat premeditat pentru eliminarea tuturor candidatilor respectabili si apreciati de intreaga comunitate profesionala si academica. Din multitudinea de decizii abuzive reiese clar faptul ca lipseste una singura, cea mai importanta: aceea de numire a Stefan Iulian Laurentiu drept presedinte. Celelalte emanatii elimina orice speranta de organizare a unor alegeri democratice de catre Stefan Iulian Laurentiu, candidat si organizator al alegerilor din acest an.

In acest context, psiholog principal Anghel Ilie Gradinaru, presedintele Asociatiei Romane pentru Cunoastere si Interventie Psihologica si organizatorul EUROTAS 2016 – cea mai mare conferinta internationala de psihologie organizata in Romania, este de parere ca Stefan Iulian Laurentiu inca nu a inteles cine isi decide reprezentantii intr-o comunitate profesionala, si nu a facut decat sa-si urmareasca interesul propriu, nu pe cel al breslei din care pretinde ca ar face parte. “Directorul general al CPR nu a actionat, de fapt, ca un reprezentant al psihologilor, ci ca un mosier, ca un proprietar al Colegiului. Ii reamintesc domnului Stefan Iulian Laurentiu ca acest Colegiu nu este al domniei sale, ci este al tuturor psihologilor din Romania, fondat special pentru a le apara si promova drepturile. Eu si mai multi psihologi din intreaga tara ii cerem demisia, deoarece ne dorim alegeri corecte, democratice in structurile de conducere a CPR”, declara Anghel Ilie Gradinaru.

De cealalta parte, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ, prof. univ. dr. Mihaela Rus, psiholog principal, apreciaza ca invalidarile numerosilor candidati, din mai multe filiale CPR, pe diferite pozitii de conducere, in consiliu si in comitetul director, sunt abuzive, neexistand nicio justificare legala pentru acestea. “S-a creat o situatie fara precedent. Parca ne-am intors in epoca comunista cand asa-zisii nomenclaturisti decideau cine au drept de reprezentare si cine nu. Actuala conducere uita ca traim in democratie, unde breasla psihologilor trebuie sa-si aleaga prin vot reprezentantii, dar imbucurator este faptul ca minunatii colegi din tara au reactionat imediat la aceste nedreptati. Mai mult decat atat, majoritatea psihologilor care si-au depus candidatura sunt persoane cu o imagine profesionala impecabila, cadre universitare, specialisti care participa la congrese nationale si internationale si este ilegal sa li se invalideze candidatura fara o motivatie concreta pe baza legislatiei in vigoare. Nu avem cazier, nu suntem condamnati, nu ne-a interzis vreo instanta dreptul de a candida, deci nu inteleg unde este problema”, afirma prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele PsihoTrafiQ.