Prostatita este o boala specifica barbatului, iar cel mai important factor de risc este varsta. Se constata ca aceasta boala are o incidenta asupra 90% dintre barbatii care ating varsta de 80 de ani, iar pacientii nu ar trebui sa ezite in privinta tratamentului, considera doctorul turc Cemalettin Cengiz Beyaz, specialist in urologie al Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Boala de proastata se refera la cresterea glandei prostatei si urinarea necontrolata. Incepand cu de 40 sau 50 de ani, pot aparea primele simptome usoare de incontinenta urinara, iar cu timpul, din cauza bolii, aceste simptome devin tot mai incorfortabile. Doctorul turc considera ca urinarea din picioare nu creste riscul bolii de prostate, in timp ce urinarea fortata poate cauza o crestere a riscului de hernie abdominala.

Care sunt simptomele bolii?

In opinia specialistului de la Medical Park, in cazul bolii de proastata, apar urmatoarele simptome: urinare deasa, trezire noaptea pentru a urina mai mult decat o singura data, dificultate de a urina, intarziere la inceputul urinarii, senzatia brusca de a urina, reducere ritmului de urinare si senzatia ca vezica inca nu este complet golita. Uneori, pacientii apeleaza la specialistii urologi pentru ca nu pot urina direct, iar atunci se recomanda montarea unei sonde.

Cum este diagnosticata boala prostatica?

In urma cresterii prostatei, una sau mai multe simptome mentionate mai sus sunt suficiente pentru a putea diagnostica boala. “Atunci cand pacientii ne contacteaza, de regula investigam diagnosticul diferential al altor boli. Analiza sanguina este necesara pentru a evalua functia renala si pentru a investiga o boala maligna in prostata. Prin analiza urinei, este investigata prezenta infectiei care poate duce la simptome similare in tractul urinar. Examenul fizic determina consistenta si marimea estimata a prostatei. Testele urinare pot fi efectuate pentru a evalua fluxurile de urina si volumul rezidual de urina. In cele din urma, volumul prostatei poate fi masurat prin ultrasonografie. In afara de acestea, se evalueaza prezenta de piatra sau tumori in tractul urinar si vezica urinara si daca exista largirea rinichilor din cauza extinderii prostate”, explica doctorul Cemalettin Cengiz Beyaz, specialist in urologie al Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Metodele de tratament

Medicul urolog considera ca la absolut la toti pacientii se recomanda modificari ale stilului de viata, cum ar fi renuntarea la alcool, cofeina, reducerea dietetica a condimentelor si a alimentelor acide, restrictionarea aportului de lichid in orele de seara si cresterea activitatilor fizice.

“In functie de gravitatea afectiunilor, pot fi initiate tratamente cu medicament unic sau dublu. Chirurgia de prostata poate sa apara atunci cand tratamentul medicamentos este inadecvat. In aceasta faza, este util sa vorbim cu pacientul pentru a decide operatia, dar absolut in doua cazuri este necesara o interventie chirurgicala. Acestea cazuri sunt: formarea de piatra in vezica urinara din cauza maririi prostatei, dezvoltarea insuficientei renale cauzate de extinderea prostatei. Astazi, nevoia de interventie chirurgicala deschisa pentru prostata a fost redusa considerabil. Cu toate acestea, la pacientii cu o prostata foarte mare, inca este de actualitate chirurgia deschisa. Operatiile inchise ale prostatei se pot face cu metode diferite, cum ar fi laser, plasmakinetic, cauterizare”, declara doctorul Cemalettin Cengiz Beyaz, specialist in urologie al Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Grupul International de Spitale Medical Park din Turcia s-a lansat in anul 1995, iar la ora actuala acesta deserveste pacienti in peste 30 de spitale situate in 17 orase din Turcia. In momentul de fata este actorul principal al sectorului medical, fiind tratati peste 70.000 pacienti din intreaga lume. Indiferent de statul social si economic, serviciile de acces la asistenta medicala la standarde internationale sunt bazate de principiul „sanatate pentru toti”. Medical Park monitorizeaza indeaproape tehnologii de inalta clasa si metode terapeutice la nivel mondial. De asemenea, isi propune sa serveasca drept model in stiinta si practici inovatoare. Grupul continua adaugarea de noi membri, in conformitate cu principiul „este dreptul fiecarui popor de a trai sanatos si sa aiba acces la serviciile de sanatate”. Din anul 2016, Romania face parte din Grupul International Medical Park.