Incepand cu acest sezon estival, Centrul Psihologic „Marea Neagra” a inaugurat Plaja Terapeutica, situata in statiunea Mamaia, devenind astfel prima plaja accesibilizata pentru toate categoriile de persoane cu dizabilitati. Zona de plaja are o suprafata de 2.000 mp si se afla dispusa in zona Cazino, langa Pontonul vechi al statiunii.

Plaja Terapeutica este in realitate o plaja senzoriala care se adreseaza celor 5 simturi umane ce sunt stimulate astfel in mod direct. “Nu este doar o simpla plaja amenajata, este o adevarata creatie artistica. Intregul concept reprezinta o poveste desenata pe nisip la tarm de mare. Toate elementele au fost astfel imbinate incat fiecare persoana sosita aici sa simta bucurie si liniste”, declara psihologul Adrian Gemanaru, initiatorul proiectului.

Principalele atractii ce pot fi descoperite pe Plaja Terapeutica:

  • zona aromelor este extrem de diversificata. Fiecare turist are posibilitatea sa ghiceasca si sa se bucure de peste 20 de mirosuri si esente dintre cele mai diverse: cozonac, migdale, portocale, lamaie, unt, menta, scortisoara, branza, ciocolata etc
  • padurea de bambus reprezentata de un instrument muzical gigant, cu o suprafata de peste 20 mp. Este o adevarata padure de bambus, prin intermediul careia copiii isi vor putea crea propriile melodii doar prin lovirea betelor de bambus.
  • curcubeul este format din perdele colorate din texturi diferite ce sunt dispuse in zona de stimulare tactila.
  • pictura pe sticla direct pe plaja. Sunt amplasate doua panouri verticale de sticla, ce pot fi pictate de 16 copii in acelasi timp, prin diferite metode: cu pensula, buretele sau chiar cu degetele.
  • atelierul de olarit ofera posibilitatea fiecarui copil sa simta in mainile sale magia lutului si sa realizeze, sub indrumarea terapeutilor, cele mai diverse forme pe care sa le picteze ulterior.

Cort spiritual cu tobe africane si gradina senzoriala

Pe plaja a fost instalat si un cort spiritual de unde pot fi auzite tobele africane, din cadrul atelierului de terapie prin muzica. Pentru relaxarea turistilor in prima parte a sectorului de plaja a fost amenajata in nisip o adevarata gradina senzoriala cu o multime de plante specifice zonei de nisip si plaja, iar cei dornici sa patrunda in interiorul acestei gradini pot descoperi si se pot bucura de o alee senzoriala unde pot intalni texturi diferite: scoarta de copac, marmura, rumegus, felii de lemn, caramizi, etc

Prima rampa de acces pe plaja din Romania

Pentru a facilita accesul persoanelor aflate in scaun rulant a fost instalata direct pe nisip prima rampa de acces pe plaja din Romania special construita pentru scaunele rulante. Este o rampa ce asigura un acces usor si o protectie corespunzatoare a mediului inconjurator, fiind complet diferita de rampele clasice din lemn ce se gasesc pe intreg litoralul.
Turistii aflati pe aceasta plaja se pot relaxa intr-o zona speciala destinata cearceafurilor, avand in vedere caracterul terapeutic al acestei zone, pe tot cuprinsul plajei nu au fost amplasate sezlonguri pentru a permite vizitatorilor sa se bucure de nisip.

Pontonul plutitor de la malul marii si fotoliile mobile

Un punct de atractie important al plajei este reprezentat de pontonul plutitor instalat la malul marii, element ce atrage ca un magnet toti copiii aflati pe plaja. Este un loc de joaca perfect in apa marii pentru copii. Accesul pe tot sectorul de sectorul de plaja si participarea la ateliere este gratuita, nu se percepe nicio taxa pentru niciun atelier organizat pe aceasta plaja.

Pentru persoanele cu nevoi speciale ce prezinta o desincronizare la nivel senzorial la contactul cu apa au fost achizitionate din Franta 3 fotolii mobile special construite ce se pot deplasa pe nisip si deasemenea pot pluti pe apa marii.

Proiect sustinut din fonduri private

“Desi este un proiect ce se adreseaza fara discriminare intregii comunitatii, proiectul a fost sustinut financiar de catre mine si de catre o mana de prieteni cu ajutorul carora am adunat suma de 45.000 de euro pentru finantarea acestui proiect. Este dureros sa vezi ca Statul nu da o mana de ajutor pentru aceste persoane care au mare nevoie de iubirea si atentia noastra, dar totodata sunt extrem de fericit ca oamenii au sarit in ajutor, au inteles importanta unui astfel de proiect pe plaja din Mamaia si am putut lansa plaja terapeutica, unica in Europa”, conchide psihologul Adrian Gemanaru, presedintele Centrului Psihologic “Marea Neagra”.