Toate interactiunile din viata noastra se bazeaza pe comunicare, pe schimbul de idei, de informatii, de cunoastere. Comunicarea, fie ea in relatie cu ceilalti sau cu noi, este esentiala pentru o viata sanatoasa, armonioasa si fericita.

Cu toate acestea, de foarte multe ori suntem pusi in situatii foarte dificile, fie pentru ca nu reusim sa ne facem intelesi sau pentru ca noi nu ne intelegem partenerul sau partenera; ni le intampla tuturor, mai ales in relatiile de cuplu unde dinamica vietii ne aduce mereu noi provocari, lucru care inevitabil atrage si suferinta.

In opinia cunoscutului hipnoterapeut Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, oamenii sufera deoarece numesc acea „provocare” din viata lor drept … „suferinta”, deci ii dau acea valenta negativa experientei pe care o traiesc la un moment dat si, de cele mai multe ori, exagereaza acel sentiment pana la stadiul de paroxism.
“Nu conteaza ce iti aduce viata in cale, ci ce faci tu cu acel ceva. Nu conteaza ce se intampla, ci cum comunici ceea ce se intampla. Nu conteaza ce fac altii, ci cum interpretezi si cum descrii tu acele actiuni. Cata vreme o tratam si o descriam ca pe o suferinta, aveam parte de … suferinta. Atunci cand – sa zicem – suferim din dragoste, adesea abuzam de cuvinte, precum „ca o lovitura-n piept”, „m-a injunghiat in stomac”, „a rasucit cutitul in rana” si alte asemenea. In realitate, noi nu stim ce inseamna sa fii injunghiat in stomac si sa ai cutitul rasucit in rana, dar ne imaginam ca durerea e asemanatoare. Subconstientul nu face diferenta intre real si imaginar. De aceea, noi descriem suferinta emotionala si/sau psihica, in termeni fiziologici. Acesta este motivul pentru care si suferinta noastra se accentueaza, pentru ca ii dam Subconstientului nostru informatii exagerate”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

 

Cum iti poti da seama cand un adult poarta astfel de “rani”?

In opinia specialistului, exista cateva trasaturi caracteristice generale, chei, care ne ajuta sa identificam rapid atunci cand un adult poarta „rani” exagerate, precum:

  • se plang mereu ca emotiile si sentimentele lor nu sunt recunoscute de catre partenerul/partenerii lor.
  • sunt mult mai emotionali decat colegii lor, adesea considerati ca fiind schimbatori, instabili, experimentand un nivel mai ridicat al tuturor emotiilor in comparatie cu alte persoane.
  • doua persoane cu aceasta convingere vor avea tendinta de a lega rapid o prietenie emotionala si interesanta sau o relatie cu o experienta puternica de recunoastere emotionala, care deseori se termina rapid si intens.
  • doi iubiti cu aceasta convingere vor tinde sa se atraga reciproc catre “partea intunecata” a emotiilor lor, care este frecvent moderata cu alcool, droguri si activitati negative.
  • nu sunt foarte buni la mentinerea contactului cu oamenii.

Cum se trateaza formele exagerate de … suferinta?
Una dintre cele mai eficiente metode de terapie pentru a ameliora starile de suferinta exagerate provocate de noi, in complicitate cu Subconstientului nostru, poarta numele de “Metaforele Miscarii”, si a fost inventata de trainer si specialist in NLP, Andrew T. Austin.

Asociatia Romana de Hipnoza il invita, in Bucuresti (Hotel Siqua), in perioada 7-9 septembrie 2018, pe celebrul trainer britanic pentru a deslusi, in cadrul unui workshop, misterele din spatele metodei revolutionare. Participantii la workshop, care vor primi din partea organizatorilor certificare internationala in metoda “Metaforele Miscarii”, se pot inscrie pe http://www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii/.

“Metaforele Miscarii, aceasta metoda inedita si extrem de eficienta din punct de vedere terapeutic, ne ajuta sa intelegem cu adevarat Limbajul Subconstientului si sa ne identificam programele automate care ne guverneaza. Metoda ne ajuta sa mergem direct la tinta si sa identificam solutia perfecta pentru rezolvarea suferintei noastre. Metaforele ascund la vedere, cele mai adanci crezuri pe care fiecare dintre noi le avem. Atunci cand “vorbeste gura fara noi”, avem de fapt de-a face cu o exprimare profunda a subconstientului nostru. Metaforele Miscarii ne reveleaza un mod nou de a auzi cu adevarat si a intelege nu doar sensul declarativ al comunicarii ci mai ales pe cel subtil, ascuns, inconstient. Este o unealta foarte precisa care se foloseste de “materialul clientului” pentru a identifica ce anume il blocheaza si astfel ne arata foarte clar ce avem de facut pentru a elimina acest blocaj”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.