Avem cu totii tendinta sa manifestam modalitati exagerate de a privi si interpreta viata. Atunci cand o facem, inevitabil, forta emotiilor noastre creste si in cazurile in care emotiile sunt din gama celor neplacute, aceasta crestere este absolut inutila si consumatoare de energie atat fizica cat si mentala.

In opinia cunoscutului psiholog Laura Maria Cojocaru, una dintre modalitatile prin care mintea noastra poate distorsiona lucrurile este folosirea cuvintelor care definesc sentimente, trairi, fara a defini cat mai precis ce inseamna ele pentru noi personal. De exemplu: iubire, fericire, esec, succes, implinire, incredere, respect, darnicie … lista poate continua destul de mult.

“Sa luam ca exemplu cuvantul IUBIRE! Care este definitia iubirii? Exista o definitie general valabila, cu repere clare de urmat? Nu! Fiecare dintre noi avem o imagine personala despre ce inseamna iubirea pentru noi si despre cum am dori sa se manifeste ea in vietile noastre. Haideti sa luam FERICIREA! Definitia general valabila? Din nou nu avem! Dar suntem gata oricand sa spunem ca vrem sa fim iubiti, fericiti, respectati, etc. Intrebarea este daca, inainte de a pretinde sa primim, ne-am definit cat mai exact ce reprezinta pentru noi personal aceste notiuni, daca stim cat mai bine cum anume vrem sa fim iubiti, respectati, intelesi, fericiti… Unde apare distorsiunea? Tocmai in aceasta lipsa de definire personala a notiunilor! Atata timp cat nu definim, traim cu mintea atarnata de ceva vag, de ceva ce asteptam sa se intample candva, de undeva, din afara noastra, ca si cand aceste lucruri ar fi niste cadouri pe care asteptam sa le primim de la viata, de la cei dragi, de la divinitate s.a.m.d.”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Mai mult decat atat, specialistul afirma ca, in forma pe care noi ne-o dorim, nu avem cum sa primim aceste emotii sau sentimente; si nu pentru ca „cineva” nu vrea ci pentru ca noi nu stim concret ce vrem. Cum ar putea oricine altcineva din afara noastra sa stie de ce avem nevoie si mai ales CUM vrem sa primim lucrul respectiv, daca nici noi nu stim bine?

Psihologul Laura Maria Cojocaru

Lipsa de definire a emotiilor si sentimentelor aduce suferinta

Aceasta lipsa de definire, aceasta asteptare aduce suferinta, pentru simplul fapt ca asteptam ceva ce nu vom primi. Si cum se spune ca „speranta moare ultima”, riscam sa ne complacem in a spera in loc sa trecem la a actiona.
“Vreau sa fiu fericit!, Vreau sa fiu iubit!, Vreau … Ce inseamna toate acestea concret pentru tine? Putem fi mai limpezi, mai precisi si mai de ajutor noua insine daca reusim sa definim niste notiuni – altfel abstracte, in termenii urmatori:Sunt fericit, iubit, acceptat, respectat, inteles, sustinut, etc, atunci cand: vad, aud, simt, primesc, ofer, actionez etc. Astfel, vei stii cine esti, care-ti sunt nevoile, ce te implineste cu adevarat, vei stii ce si cum sa ceri de la viata si, cel mai important, vei stii sa te opresti din cand in cand din cucerirea obiectivelor si sa simti BUCURIA VIETII”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.