Ciclioturism

100 de biciclisti, majoritatea din Bucuresti, au pedalat sambata, 8 iulie, aproape 80 de km, pe traseul Bucsani-Clejani-Bulbucata, la al patrulea eveniment cicloturistic cu plecare din Bolintin Vale organizat in ultimii ani. Participantii au vizitat obiective istorice si culturale giurgiuvene din apropierea Bucurestiului, precum Conacul Anghelescu din Bucsani, biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Clejani.

“Cicloturistii s-au relaxat, s-au bucurat de apropierea de natura, de bunatatile pregatite de oameni calzi si primitori din zona, precum si de demonstratiile realizate de mestesugarii locali. Iata cum muzica, dansul si gastronomia unesc oameni diferiti, iar astfel de evenimente pot atrage turisti care apreciaza autenticitatea si pot contribui astfel la dezvoltarea comunitatilor locale”, a spus Mircea Crisbasanu, organizatorul turului din partea Asociatiei ROI si a Outhentic Cycling Romania. El a anuntat, totodata, ca urmatorul tur cicloturistic va avea loc pe 15 august la Potlogi.

Iata cateva impresii despre traseu, exprimate de catre participanti:

  • “Desi traseul pare lung, l-am parcurs cu usurinta, pentru ca am mers intr-un ritm relaxat. Am descoperit traditiile locale, iar Clejaniul a fost o surpriza foarte placuta, cu oameni talentati si creativi. Am avut ocazia de a cunoaste, printre participanti, oameni faini, cu care am avut ce discuta. Imi place sa descopar Romania pe bicicleta si as vrea sa revin in aceasta zona”, ne-a spus Alexandra Dumitru (18 ani), una dintre participante. Pentru Alexandra, turul a fost binevenit, mai ales ca tocmai a trecut cu bine de examenul de Bacalaureat.
  • “Echipa de la Videle va multumeste pentru tot: organizare, echipa tehnica, asistenta medicala, logistica, voluntari si, nu in ultimul rand pentru clipele, locurile si peisajele de neuitat cu care ne-am hranit mintea si sufletul. Vom reveni cu drag”, a spus Laurentia Morometescu, o alta participanta.
  • Eliza Baias: “A fost o zi extrem de reusita, plina de surprize frumoase si, mai ales, o zi in care am avut placerea sa pedalez alaturi de oameni foarte faini. Multumesc frumos tuturor celor care s-au implicat in organizarea traseului. Ne vedem la urmatorul eveniment.
  • “A fost un traseu interesant pentru mine, atat in ceea ce priveste grupul cu care am pedalat, cat si pentru ca am avut prilejul sa trec prin sate pe care altfel nu cred ca le-as fi vizitat. M-am bucurat sa vad interesul localnicilor, care ne salutau, modul cum ne-au primit, masa, dansul, traditiile, mestesugurile locale, care ar trebui puse mai mult in valoare”, a adaugat Kevin Vaughan, cicloturist cu experienta din Tasmania (Australia), sosit intr-o scurta vizita, ca voluntar, in Romania.

Traseul Bolintin-Bucsani-Clejani-Bulbucata masoara aproximativ 80 km pe drumuri de asfalt si pietruite, cu o mica diferenta de nivel, de 50m. Harta traseului este aici: https://www.bikemap.net/en/route/4075667-bolintin-vale-clejani-bulbucata-2017/?created=1 . Puteti urmari aici imagini din cursul traseului.

Evenimentul „Pedalam pe urmele istoriei la Bucsani, Clejani si Bulbucata” este organizat de catre Outhentic Cycling Romania si Asociatia ROI, cu sustinerea OMV Petrom. Turul este parte a unui proiect de dezvoltare comunitara, finantat de OMV Petrom, menit sa sustina si sa incurajeze dezvoltarea durabila a comunitatilor locale prin cicloturism ca posibilitate de valorificare a resurselor locale: monumente istorice si culturale zone naturale, ospitalitate, traditii etc. Peste 30 de voluntari, atat angajati OMV Petrom, cat si localnici, au contribuit la buna desfasurare a turului si la succesul evenimentului.

Evenimentul a beneficiat de sprijin deosebit din partea Primariilor comunelor Bucsani, Clejani si Bulbucata, precum si din partea urmatorilor parteneri: Primaria din orasul Bolintin Vale, Inspectoratul Judetean de Politie Giurgiu, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Giurgiu, CIVITAS, Asociatia Adevaratii Veloprieteni, Aqua Carpatica, Concept Promo, Ferma Cocosu’ Rosu, Asociatia Mestesuguri Argesene, Magazinul Emmedue Sport Ploiesti, Free Rider, Zebra Bike.