Starile omului sunt precum crengile copacului, auxiliarele sale. Acestea cresc intr-o forma sau alta in functie de directia data de ceilalti, ca la copac de vant, pamant si mediu. Emotiile care nu sunt generate din vointa proprie, sunt imprumutate, aduse, adaugate vietii noastre, din exterior. Acestea sunt limitate si generate de altii sau de mediu.

In opinia cunoscutului psiholog Alexandru Plesea, emotiile cu cel mai mare impact sunt cele care aduc stari puternice in interior, ca transpiratia, palpitatia, blocarea respiratiei, accelerarea batailor inimii, stimularea sistemului nervos, lesinul, dureri de cap, tulburarea sistemului digestiv etc. Aceste emotii schimba in noi ce nu vrem sa fie schimbat.

“Emotiile altora nu sunt emotiile noastre, cum o cana poate sta fara apa. Neajunsurile si nemultumirile altora nu ne pot influenta, cum nici un parinte trist nu poate modifica energia unui copil. Insa, prin repetitie, traditie, mediu social, emotiile altora au inceput sa devina, prin neatentia noastra, parte din interiorul nostru. Astfel, ne gasim rar in posibilitatea de e genera emotii din propria noastra vointa. Emotiile culese de la altii astupa emotiile noastre interioare, iar daca ne uitam la copii intre 5 si 9 ani vedem ca la 5 spun ce simt sau vor, iar la 9 spun ce-au invatat. Astfel de emotii imprumutate sunt inscrise intr-un fel de catalog interior, unde media anuala da cu minus. Incapacitatea de a genera emotii pozitive intr-un grup de oameni stresati se diminueaza”, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Psihologul Alexandru Plesea: 5 Exercitii care pot aduce generarea de stari si emotii individuale, neimprumutate

  1. Cand ai un conflict, adu-ti aminte daca vrei sa mori suparat.
  2. Uita-te ce fac oamenii care sunt mai fericiti decat tine, nu copia, insa adapteaza.
  3. Daca ai ganduri negre, munceste fizic si ajuta pe cineva, neconditionat.
  4. Instabilitatea emotionala o rezolvi prin a da, fara sa ceri.
  5. Cand orice negativ apare, uita-te la tine si ramai cu mintea si vointa la stapanirea reactiilor tale, ajutand situatia negativa.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.