Recent, Asociatia Americana de Psihiatrie (A.P.A) a nominalizat noi forme de dependenta pentru a fi introduse in editia a V-a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), printre care si dependenta de internet, in special de retelele de socializare.

In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, daca este folosit in mod echilibrat, Facebook ofera nenumarate avantaje pentru oameni, precum: interactiune, distractie, comunicare pe diverse teme de interes, cunoasterea unor persoane noi, mentinerea la curent cu noutatiile si evenimentele din zona ta de interes, anuntarea persoanelor interesate despre activitatea si evenimentele organizate de tine, intalniri de grup etc.

Cu toate acestea, daca se trece un anumit prag al utilizarii, Facebook poate crea o dependenta destul de serioasa, care va atrage dupa sine alte efecte negative.

“Pe langa multiplele avantaje ale sale, retelele de socializare sunt insa si o mare problema pentru cei care investesc foarte mult timp in ele. Utilizarea in exces si fara o triere minima a persoanelor cu care comunicam, poate afecta aptitudinile non-verbale, ca de exemplu mentinerea contactului vizual in timpul unei conversatii, coordonarea limbajului verbal cu cel nonverbal si paraverbal. De asemenea, dependenta de Facebook poate declansa o nevoie de satisfactie imediata si evident aparitia frustrarii atunci cand aceasta lipseste, acumulare de frustrari atunci cand utilizatorul nu poate folosi site-ul zilnic, scaderea stimei de sine atunci cand postarile sale nu sunt citite, nu primesc aprecieri (like-uri), scaderea capacitatii de concentrare, deconectarea treptata de lumea reala, degradarea relatiilor de familie, distrugerea carierei sau chiar ruinarea financiara, izolarea sociala, interpretarea gresita a relatiilor interumane, dificultati de relationare etc.”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Mai mult, dependenta de Facebook poate conduce, in cazuri extreme, la tulburari psihice, hartuire psihica, morala, sexuala, afectarea imaginii publice, profesionale, personale, vulnerabilitate in fata spargatorilor de locuinte, violatorilor sau chiar pedofililor.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

Cum ne triem “prietenii virtuali” pe Facebook?

Specialistul este de parere ca pot fi evitate cazurile extreme atata timp cat avem un control asupra listei de prieteni, care sa fie cunoscuti si in viata reala. Daca totusi ne dorim sa ne facem noi prieteni in mediul virtual, atunci psihologul Laura Maria Cojocaru ne recomanda sa acceptam in lista de prieteni doar persoane cu profil complet, cu poza, cu date de contact verificabile, intrucat s-a sesizat un numar tot mai mare de conturi false pe Facebook, create din varii motive: marketing, hartuire, santaj, spionare etc.

“Le recomand utilizatorilor de Facebook sa nu-si dea intalnire cu persoane cunoscute pe astfel de retele decat in locuri publice si daca au un minim de siguranta ca stiu cine este si unde sa gaseasca acea persoana in cazuri extreme. De asemenea, tinerele, in special, trebuie sa aiba mare grija la cei care se dau drept terapeuti de orice fel. Orice persoana care vrea sa ajute cu adevarat, spune cine este. Daca se ascunde in spatele unei poze impersonale si ofera tot felul de avantaje, sunt toate sansele sa vrea sa induca in eroare diverse persoane pentru a obtine cu totul altceva. Daca vrei sa ajuti cu adevarat, nu ai nimic de ascuns si oferi transparenta cuvenita”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.