Cati oameni din jurul nostru isi incep ziua facand lucruri mai putin importante, nesemnificative sau chiar inutile? Cati se trezesc la finalul zilei ca exact ce era mai important nu au rezolvat si, fie dau din colt in colt, fie stau pana noaptea tarziu sa rezolve, fie pur si simplu amana pentru maine, ca poate poimaine nu mai e nevoie?

Exista mai multe principii foarte utile pentru fiecare dintre noi, care pot fi aplicate atat in Yoga, in viata personala, cat si in afaceri. Unul dintre el poarta numele de principiul Pareto.

“Principiul Pareto presupune ca atunci cand alegem inteligent 20% din actiunile pe care le intreprindem, putem influenta 80% din rezultate. Astfel, atunci cand ne focalizam sa facem lucruri importante, vom obtine rezultate importante. Si viceversa! S-a constatat ca oamenii care au succes si reusesc acolo unde altii ”cad”, pur si simplu incep fiecare zi cu ce e mai greu, urgent si strict necesar, conform agendei pe care si-o intocmesc cu grija, dupa prioritati. Un alt principiu excelent este cunoscut drept “Incepe cu ce nu iti place” sau “Mananca-ti broasca!” si poate veni in completarea principiului Pareto, acesta apartinandu-i cunoscutului speaker motivational, scriitor de succes si om de afaceri, Brian Tracy. La nivel psihologic se creeaza o dependenta … pozitiva, pentru simplul motiv ca rezolvand mai intai un lucru greu, dificil sau neplacut, dar important pentru activitatea noastra, iti aduce satisfactie si incredere, o energie pozitiva ca sa duci restul lucrurilor la capat usor si eficient”, explica profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International din Statele Unite.

Dana Tupa & Dalai Lama

Cum aplicam aceste principii in yoga si in dezvoltare personala?

Profesoarea Dana Tupa aplica principiul Pareto sau principiile lui Brian Tracy in coaching-ul Yoga personalizat, prin abordarea unor tehnici fizice, de respiratie sau meditatie dupa necesitatile personale ale fiecarui cursant.

“Nu intamplator inteligenta populara afirma ca “Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge”, intrucat o practica yoga de dimineata, iti poate aduce mai multa energie pentru ziua respectiva, pentru task-urile de la birou si armonizarea relatiilor sociale. Toti oamenii de succes aplica aceste principii de viata in mod automat; cel mai probabil, la inceput au cultivat in mod constient si cu efort aplicarea acestor principii, insa datorita eficientei lor, acestea au devenit un mod de viata”, conchide profesoara de yoga Dana Tupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy.

Dana Tupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins si Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerandu-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.