Acum aproape 2 ani, Cristian Filip, elevul-premiant din judetul Braila, a primit cumplita veste ca sufera de o forma grava de cancer, chiar cu o zi inainte de a-si cunoaste noii colegi de liceu. Dupa sedinte dure de chimioterapie, operatii si dureri ingrozitoare si multe lacrimi, Cristian a iesit invingator in lupta cu CANCERUL, sustinut de zeci de mii de romani care au donat pentru viata lui.

Totul a inceput cu o banala temperature in timpul noptii de 13 septembrie 2015, dar nici prin cap nu ii trecea baiatului ca ar putea sa sufere de o maladie atat de grava, mai ales ca iubea sportul, manca sanatos si avea mare grija de corpul lui. Trebuia sa ajunga la festivitatea de incepere a noului an, insa a facut cale intoarsa, iar drumul lui s-a oprit intr-un spital din Bucuresti. Dupa investigatii amanuntite si un tratament de 3 saptamani, doctorii i-au spus sec: “Nu prea mai are multe sanse sa traiasca, boala e foarte avansata. Lasati-l sa se bucure de ultimele clipe, acasa!”.
Parintii erau pur si simplu socati la auzul acestor vorbe, nu au vrut nici in ruptul capului sa accepte cruntul destin si au cerut ajutor in mai multe tari din afara Romaniei. Au trimis actele medicale in Germania, Italia si in Turcia, iar cel mai rapid raspuns a venit de la o clinica din Istanbul. Nu au stat sa zaboveasca si au urcat in primul avion pentru a-si salva copilul.

Dupa 2 zile de la internare, Cristian a fost operat, extirpandu-i-se de pe o coasta tumora numita Sarcom Ewing si a inceput sedintele de chimioterapie si radioterapie. Niciodata nu a apucat sa se gandeasca la gravitatea problemei, se gandea doar la rezolvare si cum sa nu-si raneasca persoanele iubite, care se rugau pentru el.

Intre sedintele de chimioterapie, isi coordona campania de strangere de fonduri in mediul online

Timpul trecea iar parintii ramaneau in urma cu plata facturilor medicale. Intre sedintele de chimioterapie si investigatii, Cristian vorbea cu oamenii pe Internet si ii ruga sa-l ajute. O facea singur, fara ajutorul nimanui, deoarece parintii au vandut tot, s-au imprumutat pentru a-si salva fiul. La un moment dat, nu a mai rezistat sa joace acest dublu rol, deoarece trebuia sa se concentreze strict pe tratarea bolii lui, si a apelat la sprijinul Asociatiei “Salveaza o inima”. De atunci incolo, zeci de mii de oameni din Romania au fost sensibilizati de drama prin care trece Cristian si au contribuit financiar pentru achitarea tratamentului.

Din nefericire, tratamentul aplicat nu isi facea efectul, iar vindecarea batea pasul pe loc. Au fost nevoiti sa schimbe clinica, astfel au ajuns la Spitalul Medical Park din Istanbul, acolo unde mai multi copii din Romania au reusit sa invinga cancerul. Dupa alte investigatii amanuntite, doctorii au hotarat ca baiatul sa fie supus unei alte interventii chirurgicale, operatie care a durat mai bine de 7 ore, pe care parintii le-au simtit cat o viata. Intr-un final, chirurgul a iesit din sala de operatie, si-a scos masca si s-a luminat la fata. “Cristi va fi bine, nu am mai vazut atata forta si dorinta de viata”, au fost vorbele acestuia, care le-au dat putere parintilor.

Urmatoarea etapa, si ultima de altfel, a fost transplantul de celule stem, menit sa ii refaca sistemul imunitar compromis de atatea sedinte de chimioterapie. Totul a decurs foarte bine, analizele medicale s-au imbunatatit de la o zi la alta, iar doctorul i-a spus zambind: “Ei bine, draga prietene, te anunt ca esti un mare invingator si poti pleca acasa linistit! Ne vedem la controalele periodice!”

“Nu credeam ca o sa scap cu viata din acest cosmar”

“Viata m-a pus la grele incercari, dar aceasta crunta experienta m-a invatat sa iubesc mai mult viata, pe cei dragi, chiar si pe necunoscuti. In tara mi s-a spus ca pot pleca acasa deoarece nu mai am mult timp de trait si e mai bine sa ma bucur de ultimele clipe in sanul familiei. Nu voiam sa accept ca viata e atat de cruda, atat de cinica, incat sa ma distruga ca macar sa pot lupta. Am decis sa nu ma las, am cerut ajutor peste hotare si Dumnezeu m-a lasat pe mana doctorilor de la Spitalul Medical Park din Istanbul, care mi-au redat viata. Am simtit cum Dumnezeu imi vegheaza fiecare pas spre vindecare si cum lucreaza prin acesti exceptionali doctori. Tot ce imi doresc acum este sa reiau scoala, sa invat la fel de bine si sa devin intr-o buna zi doctor, astfel incat sa am ocazia de a salva la randul meu vieti”, declara Cristian Filip, adolescentul care a invins cancerul dupa 2 ani de tratament.

Asociatia “Salveaza o inima”, infiintata pe data de 17 decembrie 2012, a reusit sa salveze, pana in prezent, peste 220 de copii cu malformatii grave. La campaniile umanitare organizate de Asociatie, s-au alaturat peste 60.000 de persoane si companii romanesti si internationale, inregistrandu-se pe platforma online donatii peste 1.935.000 de Euro si peste 550.000 de Euro din campanii de donatii prin SMS. Pentru merite deosebite, Asociatia “Salveaza o inima” a fost nominalizata la mai multe gale importante dedicate ONG-urilor, printre care amintim: Gala “Oameni pentru Oameni” (2014, 2015 si 2016), Gala “Societatii Civile” (2016 si 2017), Gala “Oamenii Timpului” (2015) si Gala “Zece Oameni de Valoare” (2016).