Atunci cand sunt mici, copiii primesc cu usurinta sfaturi, pentru ca nu au inca un sistem de crezuri si valori. Formandu-se acest sistem, pe masura ce cresc, acestia incep sa filtreze informatia dupa propriul plac, dupa colectiv si dupa necesitatea lor si a parintilor.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, adultii nu pot primi asa usor sfaturile si invataturile altora, din cauza egoului si a formarii personalitatii lor. Acestia primesc invataturile prin multe filtre, iar prin acest mecanism, informatiile se strecoara greu spre interiorul lor.

De cealalta parte, psihologul Alexandru Plesea este de parere ca procesul de invatare la copil se realizeaza prin 3 functii:

 1. emotii – sentimente – trairi: copiii memoreaza mai usor aspectele emotionale;
 2. minte – memorie – concentrare: cu toate ca este cel mai greu proces pentru ei, copiii sunt rugati si pusi sa faca asta pentru a dezvolta aceste necesare abilitati;
 3. miscari fizice – cele 5 simturi: in special vaz si atingeri, restul invatarii se face prin mecanicitate si imitare.

“Adultii invata mai greu pentru ca au asocieri mentale si emotionale involuntare. Prin comparatie, copiii invata mai usor pentru ca nu au asocieri mentale si emotionale ca ale adultilor, ei neavand experienta. Ei doar primesc si se bucura de ce au, traind in prezent. Din acest motiv, energia lor fizica depaseste cu mult energia fizica a oamenilor mari. Deviatiile comportamentale la adulti vin din continuitatea satisfacerii egoului, unde compasiunea, altruismul si munca in prezent, nu au continuitate sau sunt lasate pe ultimul loc”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Cum pot invata adultii mai repede?

Antrenorul Mintii este de parere ca adultii pot invata mai repede si pot fi cu adevarat productivi si eficienti in orice vor de la viata lor, daca isi aduc aminte de mecanismele de invatare din copilarie, care presupuneau:

 1. sa se bucure de ce au deja;
 2. sa puna inima, emotie, traire in tot ceea ce fac, chiar daca trimit un email;
 3. sa stea cat de mult in Prezent, in Aici si Acum, cu gandurile si cu inima;
 4. sa invete cu inima si sa memoreze cu creierul;
 5. sa munceasca mai mult cu inima, decat cu gandurile;
 6. sa invete prin cele 5 simturi, in special sa vada si sa stie ca vede, sa atinga si sa stie ca atinge;
 7. sa munceasca mai mult fizic, sa mai lase uneori gandurile deoparte;
 8. sa ajute pe cineva, sa asculte muzica, sa se joace, sa se plimbe, sa se mire, sa fie curios.

„Testarea acestor directii atrage omul spre a fi mai fericit si implinit, deoarece asa va redescoperi fericirea vietii asa cum o avea cand era mic, locul unde negativitatile, neplacerile, neajunsurile, insatisfactiile, nu existau”, conchide Antrenorul Mintii.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.