Oboseala este un stimul care il anunta pe om sa o lase mai moale si sa se incarce. Aceasta este lipsa energiei si vine ca un semn de reincarcare prin somn, mancare si calmare.

In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, datorita sau din cauza tehnologiei tot mai avansate din zilele noastre, oamenii obosesc tot mai mult mental, si tot mai putin fizic, pentru ca mintea lor este din in ce mai mult solicitata. Astfel, mentalul fiind obosit, va ingreuna sau incetini si functiile fizice. Pana si mancarea se digera mai greu la un mental aglomerat.

“Prin celulele sale puse cap la cap, peste 50 de trilioane la numar, care se lupta secunda de secunda pentru bunastarea noastra fizica si psihica, corpul uman este precum o baterie, formata din mici acumulatori, care se poate descarca precum telefonul mobil. Daca este folosit multilateral si in exces, bateria se termina mai repede, iar daca nu gasim momente cand sa ne incarcam bateriile, corpul nostru va ceda. Cantitatea de energie din corp este incorect distribuita si, mai rau, nu este colectata in mod corespunzator pentru ca nu este un scop mai mare decat munca exterioara. Acesti acumulatori apar descarcati sub forma oboselii pe care o avem dupa o zi cu mai multe evenimente fizice, emotionale sau procese psihice. Oboseala este resimtita, omul doarme si isi revine”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Zece recomandari ale psihologului care ne vor tine departe de epuizare

  1. Evita miscarile fizice nenecesare (de ex: sportul doar ca sa arati bine).
  2. Evita sa te gandesti aiurea, adica sa stai in iluzii.
  3. Evita sa te vezi cu oameni doar de dragul placerii.
  4. Evita sa iei lucrurile personal.
  5. Evita sa vorbesti cu tine, prin dialog interior.
  6. Cauta soarele si energia lui, eventual sa te uiti si la el.
  7. Cauta sa vorbesti doar despre ce conteaza, nu sa pierzi vremea vorbind.
  8. Cauta sa dormi si mananci doar cat este necesar.
  9. Cauta trairile, emotiile pe care tu le vrei, nu cele care vin din afara.
  10.  Cauta sa nu traiesti/gandesti/functionezi in extreme: bine – rau, cald – rece, pozitiv – negativ etc.

Verificand aceste lucruri, oboseala se poate transforma, intr-un anumit ritm, in energie, iar aceasta o poti folosi spre lucrurile care iti sunt tie utile sau frumoase in viata, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.