De-a lungul vietii, intalnim multe persoane alaturi de care ne angajam in diverse relatii in functie de contextul respectiv: unele sunt sunt pozitive, ne creeaza emotii placute, o stare de relaxare, liniste, bucurie, siguranta, comfort psihic si emotional insa, in altele ajungem sa ne simtim hartuiti sufleteste, nesiguri, obositi, deprimati, chiar neputinciosi. In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoana care declanseaza in noi astfel de senzatii neplacute se poate numi “vampir emotional”, ne stoarce pur si simplu de energie.

Legendele despre vampiri spun ca simti la inceput o atractie inexplicabila fata de acea persoana, apoi iti suge sangele pana te lasa fara vlaga, ajunge sa te omoare sau te poate transforma intr-un vampir. Acelasi lucru insa se intampla si cu vampirii emotionali. Psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca sunt cel putin 3 metode prin care putem identifica vampirii emotionali din viata noastra, astfel incat sa putem lua o decizie privind relatia cu acestia, in deplina cunostinta de cauza:

  1. Sunt atragatori, au harul de a-ti intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu usurinta in ceea ce vrei tu sa vezi la ei, par altfel decat ceilalti (chiar sunt altfel decat ceilalti, doar ca nu intr-un sens pozitiv!), uneori chiar afirma ca ei nu sunt ca ceilalti pentru ca asta si vor sa-ti induca pentru a te atrage.
  2. Te storc in mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul american Brett Blumenthal ii numea “mancatori de viata”.
  3. Ajungand lipsit de energie, fara sa fii constient, poti deveni la randul tau un vampir energetic in preajma persoanelor pozitive.
Psihologul Laura Maria Cojocaru

Cum iti dai seama ca esti “atacat” de un vampir emotional?

Poate la fel de important ca recunoasterea unui vampir emotional sunt simptomele pe care o persoana le simte atunci cand sunt “atacati” de unul. Astfel, in opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, sunt cel putin 9 simptome pe care le resimtim in momentele in care energia pur si simplu este supta din noi.

“In primele momente, apare o senzatie neplacuta in plexul solar (la 5 cm deasupra buricului) care este legat de emotiile noastre. Aceste senzatii sunt continuate de dureri de cap, senzatia de disconfort sau iritare atunci cand te afli in prezenta lor, oboseala inexplicabila dupa un timp petrecut in preajma lor (chiar si dupa o convorbire telefonica sau online), somnolenta. Apoi aceste senzatii sunt interiorizate si produc un efect de tip domino asupra starii noastre generale si asupra caracteristicilor personalitatii noastre, precum: scade increderea in propria persoana, apar sentimentele ca nu suntem buni de nimic, avem tendinta de a repeta in minte ultima conversatie cu “vampirul” incercand sa vezi unde ai “gresit”, scade apetitul alimentar, sexual, bucuria vietii, creste considerabil apetitul pentru carbohidrati si, desigur, se instaleaza anxietatea si depresia. Aceeasi legenda despre vampiri spune ca ei nu se pot vedea in oglinda. Intr-un sens metaforic, nici vampirii emotionali (energetici) nu “se vad in oglinda”, in sensul ca le este destul de greu sa constientizeze si mai ales sa accepte ca au nevoie de o schimbare”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Care sunt cele mai periculoase categorii de vampiri energetici?

De-a lungul mai multor studii, celebri profesori in psihologie au studiat aceasta influenta pe care o au vampirii energetici asupra oamenilor. In opinia specialistilor, 5 mari categorii de vampiri emotionali sunt cei mai periculosi si au puterea de a produce tulburari serioase de personalitate, anume: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisisti, vampirii cu comportament obsesiv-compulsiv si vampirii paranoici.

Vampirii antisociali sunt cei care urasc plictiseala si ignora regulile sociale, sunt cei dependenti de senzatii tari si periculoase. Vampirii histrionici sunt acele persoane care traiesc pentru a primi atentie si aprobare din partea celorlalti si joaca adesea rolul de victima. Vampirii narcisisti sunt persoane ce se proiecteaza pe ele insele in centrul universului celorlalti, au o parere foarte buna despre ei si se cred superiori celorlalti, au tendinta de a te pedepsi daca nu faci lucrurile asa cum vor ei, nu pot simti empatie si au o capacitate limitata de a oferi dragoste neconditionata. Vampirii cu un comportament obsesiv-compulsiv sunt persoanele ce manifesta o atentie excesiva si bolnavicioasa fata de detalii, sunt perfectionisti, perceptivi si puristi, simt nevoia obsesiva de a detine controlul asupra oamenilor si a situatiilor. Vampirii paranoici sunt persoanele care percep lumea ca fiind un “loc al conspiratiei”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

De ce se comporta asa un vampir emotional?

Comportamentul vampirilor emotionali este adesea determinat de un mediu familial disfunctional, de o copilarie punctata de abuzuri psihice si/sau fizice. Sunt persoane cu o stima de sine foarte scazuta. Uneori personalitatea lor poate fi influentata si de un dezechilibru chimic al organismului.

“Atitudinea distructiva a acestora, incercarile frecvente de a-i discredita pe ceilalti si a le scoate in evidenta greselile, esecurile, defectele nu sunt decat incercari ale acestora de a se simti mai bine cu privire la propria persoana, de a evita confruntarea cu propriile lor greseli si defecte pe care nu le pot accepta ca firesti in viata lor. Comportamentul vampirilor emotionali reprezinta o incercare iluzorie de a-si ascunde temerile, nesiguranta, propria anxietate, de a parea altceva decat sunt”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cum ne protejam de un vampir emotional?

Cu siguranta, ne putem proteja de aceste persoane, stabilind anumite granite, nonverbale si verbale, dupa caz: intreruperea contactului vizual, incrucisarea bratelor, schimbarea pozitiei fata in fata, inceperea unei alte activitati, iesirea din camera/spatiul respectiv, inchiderea telefonului, messengerului, etc. dupa ce anunti in prealabil ca nu mai ai timp si ca esti solicitat in alta parte.

“Intelegem, acceptam ceea ce sunt aceste persoane, oferim iubire pentru ca este lucrul de care are cea mai mare nevoie un vampir emotional, insa fara a ne lasa manipulati, fara a tolera comportamentul distructiv atat pentru noi cat si pentru ei. Cu totii intalnim uneori in viata noastra vampiri emotionali, insa, atunci cand reusim sa le oferim iubirea noastra de la o distanta sanatoasa, reusim sa atragem si, mai ales, sa lasam loc in viata noastra genului de persoane pe care ni le dorim si cu care ne simtim bine in mod real”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.