Cine sunt EU? Ce este “Eu”? Ce este SINELE meu? Nici stiinta, nici psihologia, nici religia sau orice drum spiritual nu-ti va raspunde! Nimeni si nimic nu-ti rezolva o problema ci doar o inlocuieste cu alta pana in momentul in care te decizi cu adevarat sa afli cine esti TU. Atata timp cat ramai blocat in reguli, in teorii care nu sunt ale tale crezand ca o persoana detine adevarul absolut si-l asculti uitand sa te asculti pe TINE, nu ai sansa sa ajungi la TINE, este de parere cunoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru.

In opinia specialistului, drumul pana la tine este un efort personal, celalalt, oricine ar fi el, nu-ti ofera decat niste unelte, in cel mai bun caz. “Atata timp cat il asculti pe celalalt fara sa-ti propui, reactionand la ceea ce auzi, sa te intrebi de unde din interiorul tau vine reactia si ce semnificatie are ea pentru tine, nu faci decat sa accepti o “spalare de creier”. Conceptele sunt statice, Tu esti intr-o continua schimbare. Nicio teorie nu inglobeaza cu adevarat realitatea, realitatea este o constructie mentala personala, care incepe din frageda copilarie, atunci cand suntem invatati sa ne exprimam in limba materna conform unor simboluri, atunci cand atribuim aceste simboluri lucrurilor din jurul nostru si invatam clipa cu clipa cum “trebuie” sa fim pentru a fi acceptati, iubiti, respectati, fericiti” explica psihologul psihologul Laura Maria Cojocaru, presedintele Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

De mic copil incepi sa traiesti in constructiile altora

Psihologul considera ca omenirea nu a putut avansa deoarece generatii dupa generatii, copiii au inceput sa traiasca in constructiile altora, iar viata noastra s-a derulat, la un nivel profund al constiintei, identific ca acum sute de ani.

“In afara de tehnologie, care a “explodat” in ultimii 20 de ani, mentalitatiile au ramas aceleasi deoarece oamenii nu au fost lasati, inca de mici, sa-si traiasca propria viata, propriile idei, propriile ganduri, propriile experimente, ci intotdeauna au fost in concordanta cu sistemele de valori trecute. Este timpul sa-ti dai voie sa afli unde esti TU in toate acestea! Invata sa asculti mai mult cu inima decat cu mintea inainte de a accepta tot ce auzi si mai ales invata sa-ti asculti SINELE inainte de a-ti dori sa fii acceptat de ceilalti doar dintr-un orgoliu nesatisfacut”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.

Psihologul Laura Maria Cojocaru

In istorie, multi au murit pentru ideile altora

Adevarul nu este exprimat in cuvinte, el este observat dintr-o data ca rezultat al unei anumite atitudini. Uneori esti gata sa mori pentru o idee care nu a fost niciodata a ta, iar istoria ne-a demonstrate acest lucru.

“Primul semn ca ai fost supus unei “spalari de creier” este atunci cand traiesti pentru a indeplini asteptarile altora, atunci cand crezi ca felul in care te porti, vorbesti, te imbraci, asculti, etc., este mai important decat tine. Cand EU nu se identifica sau aseamana cu “trebuie sa…”, SINELE nu este amenintat! Ne deosebim de “oamenii rai” nu prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce facem si prin ceea ce acceptam. “Tranxu, un intelept chinez, vorbind despre straduinta de a fi “in conformitate” si ce aduce asta in viata noastra, spunea: “Cand arcasul tinteste fara sa astepte vreo rasplata, dispune de toata indemanarea; cand tinteste ca sa castige o catarama de alama, devine deja nervos, cand tinteste pentru a obtine un trofeu din aur, incepe sa nu mai vada bine – vede doua tinte in loc de una si mintea i-o ia razna. Indemanarea lui nu s-a schimbat, dar premiul il face sa vada dublu. Premiul il intereseaza! Se gandeste mai mult sa castige decat sa tinteasca, iar nevoia de a castiga ii seaca puterile”. Suferinta ta apare atunci cand iluziile tale (construite de ce-ti spun ceilalti ca “trebuie” si de teama ca nu corespunzi) se izbesc de realitatea ta interioara. Treci pe langa Tine, pentru ca ai impresia ca stii! Sau parazitezi pe langa oameni care-ti spun ca stiu…”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fereste-te de cei care-ti spun ca stiu!

Iti iei o casa noua, o masina noua, un job nou, o partenera noua, un partener nou, urmezi o noua cale spirituala, imaginandu-ti ca asta va schimba ceva in viata ta, in TINE. Nimeni nu poate cauta, intelege si face o schimbare pentru tine. Doar tu o poti face luand cu atentie din ceea ce auzi si folosind cu masura bunului-simt natural cu care ne nastem si pe care nu-l putem auzi decat intr-o convorbire cu noi insine.

“Fereste-te de cei care iti spun ca STIU, incepand cu parintii si pana la cel care te ghideaza spiritual! Fereste-te de cei care iti spun ca doar la ei este adevarul si in alta parte este o problema! Fereste-te de cei care iti construiesc iluzia ca esti “cel ales”, ca faci parte dintr-o elita “speciala” in care vei ajunge cu greu! Oricine ajunge acolo unde este locul lui si nimeni nu este mai special decat altul! Toti suntem alesi! Fereste-te de cei care se feresc de cei “nealesi” pentru ca se tem ca le pot strica constructiile! Deschide mai mult ochii inimii, ai sufletului, decat ai ego-ului! Informatia vine spre tine pe toate caile, nu ai nevoie de vreun guru pentru asta! Nu acel “guru” te va ajuta ci modul in care-ti iei informatia! Cum stii? Intreaba-te pentru ce esti acolo!”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala. De peste 8 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.