Afis eveniment

In Romania, 5% dintre accidentele rutiere mortale sunt produse ca urmare a consumului de alcool, in contextul in care rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii inregistreaza o rata de 8,7 decese intr-un an la 100.000 de locuitori.

In acest context, Universitatea Tibiscus din Timisoara, Facultatea de Psihologie, in parteneriat cu Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ, Centrul de Cercetare Calitativa in Consiliere si Psihoterapie, Asociatia de Cercetare, Consiliere si Psihoterapie Integrativa si Liga Studentilor ai universtatii timisorene demareaza, incepand de maine, 24 martie 2017, de la ora 10, la Timisoara, campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menita sa-i informeze si sa-i constientizeze pe soferi asupra riscurilor la care se expun, atat ei, cat si ceilalti participanti la trafic, atunci cand se urca la volan in stare de ebrietate. Proiectul de responsabilizare sociala face parte din Simpozionul International de Cercetari si Aplicatii in Psihologie, editia a XXIV-a, cu tema “Valentele cognitive ale transdisciplinaritatii. Aplicatii in psihologie si psihoterapie”.

In cadrul campaniei, vor fi impartite peste 5.000 de pliante, brelocuri si odorizante, care contin informatii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalitatile de prevenire si sanctiunile prevazute de Codul Rutier.

Care sunt simtompele in functie de gradul alcoolimiei?

Potrivit specialistilor de la Asociatia PsihoTrafiQ, reactiile la volan ale soferilor incetinesc simtitor direct proportional cu cresterea alcoolimiei. Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, soferului i se incetoseaza imaginea si nu mai estimeaza corect distantele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micsoreaza viteza de reactie si nu mai estimeaza corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuala se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reactie cresc semnificativ, are tulburari de echilibru, nu poate vorbi coerent si capacitatea de a conducere este serios afectata.

Campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, nominalizate de Comisia Europeana

Asociatia “PsihoTrafiQ” a derulat, in ultimii ani, campanii de responsabilizare a participantilor la trafic, in vederea reducerii acestor comportamente disfunctionale, care tind sa contamineze comportamental din ce in ce mai multi soferi romanie. Printre acestea, amintim campaniile nationale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” si “Alcoolul la volan este un accident”, campanii de responsabilizare sociala care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeana a Sigurantei Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodata, Asociatia organizeaza cursuri de formare, adresate psihologilor, menite sa formeze din ce in ce mai multi experti in psihologia transportului, care sa promoveze educatia rutiera si atitudinile responsabile in trafic. Mai multe informatii gasiti pe www.psihotrafiq.ro.