Orgasmul este cea mai intensa placere pe care atat femeile cat si barbatii o pot avea. In timpul lui, toate limitarile corpului se dizolva, iar cei doi iubiti fuzioneaza devenind unul.

Orgasmul a mai fost denumit si “mica moarte”, deoarece pe parcursul orgasmului, fiinta patrunde in stari deosebite de expansiune a constiintei, in care limitarile obisnuite sunt depasite, producandu-se o transcendere a mintii si o uniune a contrariilor, starea fiind deseori identica cu o experienta metafizica. “Atunci cand femeia are orgasm sau chiar inainte de a–l avea, atunci cand doar anticipeaza placerea orgasmului, creierul ei secreta neurohormoni intr-o cantitate foarte mare: dopamine, opiode si oxitocina. Aceste substante secretate intr-o cantitate asa de mare in timpul orgasmului nu ofera doar o placere foarte intensa, ci ele declanseaza practic, stari modificate de constiinta,” afirma Ana Stoian, Life Coach. Mai mult, orgasmul este perceptia euforica cu o intensitate maxima a stimularii sexuale care cel mai adesea se manifesta printr-o senzatie paroxistica de placere si de fericire.

“Noile cercetari din domeniul neurostiintei au descoperit ca exista o legatura foarte stransa intre organele sexuale ale femeii si creierul ei. Structura ramificatiilor nervoase din zona pelviana este foarte diferita la femei fata de barbati. In cazul femeii, terminatiile nervoase se distribuie in toata zona pelviana – de la peretii vaginali la clitoris, catre perineu si anus. Mai mult, la fiecare femeie orgasmul este diferit, iar in cazul barbatului, lucrurile sunt mult mai simple si mai regulate, spune psihologul Gabriela Marin, specialist in relatii de cuplu.

Cum contribuie orgasmul la sanatatea noastra?

Orgasmul nu este doar cea mai intensa si mai placuta experienta umana, ci si un mod de a ne mentine si a ne imbunatati sanatatea. Cercetatorii citeaza nenumarate beneficii pe care le avem in timpul starilor de orgasm, de la parul stralucitor si pielea radioasa pana la imbunatatirea activitatii cardiovasculare si a circulatiei. Si chiar mai mult de atat, traind in mod regulat stari de orgasm, ne imbunatatim sistemul imunitar, forta si flexibilitatea, nu deageaba se spunea mai demult in popor ca a face dragoste este aspirina saracului.

“Un orgasm care dureaza 15 minute, cat si prin intermediul substantelor chimice care aceasta stare le elibereaza, poate vindeca anxietatea, depresia si alte afectiuni grave. In timpul orgasmului, se secreta numerosi homoni si neurotransmitatori: serotonina, oxitocina, dopamina, vasopresina, adrenalina, endorfine (enkefaline), norepinefrine, prolactina, testosteron, estrogen, progesteron, feromoni, prostaglandine, hormonal eliberator de tirotropina (TRH), melatonina, relaxina, citokine. Sub actiunea acestor hormoni se produce o imbunatatire extraordinara a sanatatii, circulatia sangelui este stimulata, se intensifica procesul de detoxifiere a corpului si are loc stimularea sistemului endocrin, nervos, imunitatea corpului este imbunatatita, ceea ce poate avea ca efect chiar intinerirea si cresterea duratei de viata”, declara sexologul Gabriela Marin.

Fiecare femeie este unica deci si placerea ei este unica

In ciuda a ceea ce Masters si Johnson au afirmat in anii 70, raspunsul sexual la femeie si la barbat nu este identic. Si dupa noile descoperiri este firesc ca raspunsul la excitatia erotica sa fie foarte diferit la barbati si femei. Si ca si cum nu ar fi deja complicat, nici o femeie nu raspunde erotic exact la fel ca alta, si nici macar ca ea insasi, nivelul ei de excitatie depinzand foarte mult de starea emotionala si de faza ciclului menstrual in care se afla.

“Barbatul nu are alta solutie decat sa invete sa asculte si sa recunoasca raspunsul unic al iubitei sale, iar femeia sa fie conectata cu trupul ei pentru a nu transmite mesaje false (mimarea placerii sau a orgasmului). Barbatii care cunosc femeile stiu ca ele sunt diferite si inteleg intuitiv ca tot ceea ce-i place din punct de vedere erotic unei femei poate sa nu-i placa deloc alteia. Fiecare femeie este unica si este important ca barbatul sa identifice ce-i place si ce-o implineste pe iubita sa, mai degraba decat sa considere ca stie deja ce ar trebui sa faca sau sa aplice retete invatate din alte relatii care ar putea sa nu se potriveasca deloc”, conchide sexologul Gabriela Marin.