In prezent, pacientii pot suferi interventii chirurgicale care nu presupun taierea sternului si, in plus, isi pot reveni la normal mai rapid decat in cazul interventiilor traditionale. Denumirea acestei tehnicii minune este Chirurgia Cardiaca Invaziva Minima.

Prof. univ. dr. Ali Civelek, medic specialist in medicina cardiovasculara in cadrul Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia, ne atrage atentia asupra faptului ca afectiunile cardiace reprezinta inca una dintre cele mai mari probleme de sanatate, cu toate ca stiinta medicinii s-a dezvoltat atat de mult in ultimii ani si ne relateaza urmatoarele: “afectiunile cardiace coronariene reprezinta un numar mare al afectiunilor pacientilor din grupa de varsta a adultilor, iar afectiunile valvelor cardiace si dilatatiile vasculare denumite anevrisme reprezinta de asemenea alte afectiuni importante ale pacientilor adulti”.

Odata cu dezvoltarea tehnologiei au fost obtinute rezultate importante si in tratamentele afectiunilor cardiace. In prezent, unele afectiuni cardiace sunt tratate fara a mai fi necesara interventia chirurgicala. Pentru tratarea afectiunilor cardiace coronariene serioase, afectiunilor valvelor cardiace si anevrismelor aortice inca mai sunt necesare interventiile chirurgicale.

Recuperare foarte rapida

In paralele cu dezvoltarile tehnologice pentru tratamentele nechirurgicale, au fost inregistrate o serie de progrese si in ceea ce priveste tratamentele chirurgicale ale afectiunilor cardiace. Cea mai importanta dintre acestea este „Chirurgia cardiaca minim invaziva”. Procesul de recuperare dupa o operatie de inima este mai lung in comparatie cu alte operatii. Revenirea pacientilor la activitatile fizice normale si munca dureaza o perioada in jur de doua-trei luni. Acesti factori i-au stimulat pe specialisti in a cauta metode cu reusita la fel de mare ca si metodele traditionale dar in care pacientii se pot recupera mai rapid. Asa a fost descoperita chirurgia cardiaca minim invaziva.

Metoda traditionala presupune oprirea inimii

In timpul operatiilor de inima traditionale, sternul este taiat si astfel se ajunge la inima. In acest timp pacientul este conectat la un aparat de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor iar operatia este efectuata cu inima oprita. Utilizarea acestei metode presupune nu numai oprirea inimii, ci si a plamanilor, iar sangele pacientului circula prin organele vitale si le oxigeneaza prin aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor. Contactul sangelui pacientului cu un mediu nenatural, poate produce unele reactii in organism dupa operatie si in special rinichii si rareori creierul pot fi afectati de aceasta situatie. Vindecarea sternului taiat dureaza o perioada in jur de 2-3 luni. In aceasta perioada, pacientii sunt obligati sa stea culcati pe spate mult, nu pot sa ridice greutati sau sa conduca masina. Din aceasta cauza, revenirea acestora la serviciu poate dura in jur de 2-3 luni.

“Incizie la nivelul subratului“

Metoda minim invaziva – cunoscuta si sub denumirea de „operatii de inima efectuate prin incizie la nivelul subratului” – presupune o incizie de aproximativ 7 cm efectuata sub sanul pacientului, incizie prin care „fara a mai fi efectuata sectionarea vreunui os”, se ajunge la inima printre coaste. In sectia din Spitalul Medical Park Ordu, se efectueaza cu rezultate foarte bune interventiile coronariene bypass si interventiile la valvele cardiace prin utilizarea acestei metode.

“Interventiile bypass coronariene minim invazive sunt efectuate printr-o incizie efectuata sub sanul stang al pacientului prin care se ajunge la inima pacientului unde artera este accesata cu vedere libera. Interventia coronariana bypass este efectuata in timp ce inima functioneaza fara ca pacientul sa fie conectat la aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor”, afirma reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Recuperarea dupa operatie este mult mai rapida

Metoda minim invaziva are o multitudine de avantaje in comparatie cu chirurgia coronariana bypass.
“In primul rand, sternul pacientului nu este taiat ceea ce face ca recuperarea sa fie mult mai rapida. De asemenea, pacientul nu mai este obligat sa stea culcat pe spate, ci poate sa stea in pozitia in care se simte lejer. Desigur ca aceasta ofera pacientului un confort sporit iar durerea dupa acest tip de interventie este mult mai redusa decat in cazul celeilalte metode. Pacientii pot reveni la activitatile zilnice mult mai rapid si dupa externare pot chiar si sa conduca masina. Interventia este efectuata cu inima in functiune”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Un al doilea aspect important este ca, in timpul interventiei, pacientul nu este conectat la aparatul de sustinerea activitatii inimii si a plamanilor. Deoarece interventia este efectuata cu inima in functiune, pacientul este protejat de eventualele dezavantaje ale acestui aparat.

Un al treilea avantaj important este faptul ca in timpul interventiei sau dupa aceasta nu este nevoie aproape deloc de sange sau alte substante. In final, pacientii se vindeca mult mai repede si revin la activitate intr-o perioada mult mai scurta. Utilizand aceasta metoda, pot fi efectuate interventii coronariene bypass la 3-4 artere.

Metoda hibrid

O alta metoda, denumita metoda hibrid, este utilizata pentru tratarea pacientilor carora la unele dintre artere nu le poate fi efectuata interventia bypass, prin dispunerea unui stent coronarian prin metoda minim invaziva. Astfel, fie ca este vorba de interventia minim invaziva de bypass coronarian, fie ca este vorba de abordarea hibrida, majoritatea afectiunilor arterelor coronariene pot fi tratate cu succes, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Poate fi utilizata si la inlocuirea valvelor

In cazul interventiilor minim invazive la valvele cardiace, se efectueaza o incizie de data aceasta in partea dreapta a sanului prin care se ajunge la inima. Deoarece in cazul operatiilor de valva inima pacientului trebuie oprita pentru ca valvele sa poata fi accesate, este obligatoriu sa se utilizeze aparatul de sustinere a activitatii inimii si a plamanilor. Pacientul este conectat la aparatul de sustinere in general prin zona inghinala dreapta. Se efectueaza o mica incizie la nivelul arterei si venei din zona inghinala si printr-o canula pacientul este conectat la aparatul de sustinere. In timpul operatiei, se efectueaza o mica incizie la nivelul pieptului prin care se monteaza o camera de luat vederi prin intermediul careia toate operatiunile sunt urmarite pe un ecran mare. Prin aceasta metoda afectiunile valvelor mitrala si tricuspida pot fi fie vindecate fie inlocuite. Orificiile cardiace congenitale pot fi inchise prin intermediul acestei metode, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Fara urme

Chiar daca faptul ca sternul nu este taiat, ceea ce este un aspect destul de important, nu este in faptul singurul. Expresia „minim invaziv” din cadrul acestei metode nu are legatura numai cu taierea pielii sau a sternului, ci cuprinde intregul concept la interventiei. Prin aceasta metoda, traumatizarea inimii este mult redusa. “Cu cat un tesut este mai putin atins, cu atat mai putin va fi traumatizat. Inciziile mici reduc marimea atingerii inimii si astfel inima este mai putin traumatizata. Neutilizarea aparatului de sustinere a activitatii inimii si plamanilor in timpul interventiilor coronariene de bypass, efectuarea bypass-ului cu inima in functiune, neutilizarea de sange sau alte substante face ca procesul de recuperare sa fie si mai rapid. Un alt aspect important este si faptul ca „infectiile de stern” de care majoritatea pacientilor se tem, nu intervin in cazul acestei metode. Si din punct de vedere cosmetic rezultatele sunt perfecte. In special in cazul femeilor, inciziile sunt efectuate sub san iar dupa operatie nu ramane nici un semn”, explica reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Conditia absentei afectiunilor pulmonare

Teoretic vorbind, majoritatea pacientilor care trebuie sa faca operatie la inima pot fi operati cu metoda minim invaziva. Insa este important ca acestia sa nu fi suferit de vreo afectiune pulmonara deoarece accesul la inima se realizeaza printr-o incizie efectuata in partea dreapta sau stanga a pieptului. Lipiturile de la nivelul plamanului pot obstructiona accesul la inima. Si in cazul pacientilor obezi exista probleme asemanatoare. Numarul de artere afectate, localizarea acestora la nivelul inimii se numara printre aspectele importante ce trebuie avute in vedere atunci cand este decisa utilizarea acestei metode la pacientii carora trebuie sa li se efectueze bypass coronarian, explica doctorii.

Vindecare in 3 saptamani in loc de 3 luni

“In cazul operatiilor traditionale de inima, pacientii stau in spital in jur de 6-7 zile si in general isi reiau activitatea dupa 2-3 saptamani. O parte importanta a acestui proces o ocupa perioada de vindecare a sternului care a fost taiat. In cazul interventiilor minim invazive, pacientii raman in spital 4-5 zile dupa care pot fi externati si dupa 3 saptamani isi pot relua activitatea. Pacientii care in cazul operatiei traditionale isi pot relua activitate dupa 3 luni, cu aceasta metoda noua pot reveni complet la activitate, pot face sport si pot efectua in mod normal orice activitate fizica dupa 3 saptamani. Pe scurt, procesul de vindecare este redus de la 3 luni la 3 saptamani”, conchid reprezentantii Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia.

Pentru a beneficia de opinia specialistilor de la Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia , va rugam sa trimiteti actele medicale directorului pe Romania al Spitalului Medical Park, la 0727593533 (prin Whatsapp) sau prin e-mail la office@medicalparkromania.com.

Grupul International de Spitale Medical Park din Turcia s-a lansat in anul 1995, iar la ora actuala acesta deserveste pacienti in peste 30 de spitale situate in 17 orase din Turcia. In momentul de fata este actorul principal al sectorului medical, fiind tratati peste 70.000 pacienti din intreaga lume. Indiferent de statul social si economic, serviciile de acces la asistenta medicala la standarde internationale sunt bazate de principiul „sanatate pentru toti”. Medical Park monitorizeaza indeaproape tehnologii de inalta clasa si metode terapeutice la nivel mondial. De asemenea, isi propune sa serveasca drept model in stiinta si practici inovatoare. Grupul continua adaugarea de noi membri, in conformitate cu principiul „este dreptul fiecarui popor de a trai sanatos si sa aiba acces la serviciile de sanatate”. Din anul 2016, Romania face parte din Grupul International Medical Park.