Profesorul international de yoga Dana Tupa si liderul spiritual Dalai Lama

Toate tarile din emisfera nordica a Terrei sarbatoresc astazi echinoctiul de primavara, moment astronomic caracterizat prin faptul ca ziua este egala cu noaptea.

Din punct de vedere mai profund, specialistii sunt de parere ca ziua de azi se asociaza cu momentul in care intreaga natura reinvie, este plina de forta si vitalitate, iar toate aceste energii binefacatoare sunt transferate si starii de spirit al oamenilor.

In opinia profesorul international de yoga Dana Tupa, inca din cele mai vechi timpuri, in ziua echinoctiului de primavara, oamenii aveau o tendinta naturala de a se curata de toate energiile negative pe care le-au acumulat in anotimpurile “moarte”. “Toamna si iarna avem o predispozitie mai mare catre stari de depresie si anxietate, care genereaza diverse atitudini negative sau dizarmonioase cu propria persoana sau cu cei din jur. In anotimpurile reci, oamenii tind sa se distanteze unii de altii, iar ziua de azi poate fi fructificata prin a ne reapropia energetic de cei din jur. Este momentul in care ne desprindem de energiile negative si putem sa le imbratisam pe cele pozitive, care sunt emanante de natura. Este ziua in care putem cere iertare celor carora le-am gresit si o putem lua de la capat”, declara profesorul Dana Tupa.

Ce ne recomanda profesorul de yoga Dana Tupa sa facem in aceasta zi speciala?

In sens pragmatic, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA – ne ofera si cateva sfaturi despre cum ne putem petrece ziua echinoctiului de primavara:

  1. Curatenie. “Fie ca este vorba de o curatenie fizica, in casa, lucruri sau idei, aceasta activitate este excelenta pentru purificare, pana la nivel de subconstient. Aruncarea lucrurilor vechi sau donarea celor pe care nu le mai folosim, reasezarea mobilei in casa, curatarea si purificarea ei, sunt binevenite”, afirma Dana Tupa.
  2. Dedicarea intregii zile pentru cresterea spirituala sau personala. “Intrucat insasi momentul astrologic este congruent cu cresterea zilei, a luminii solare si a vietii, putem folosi acest nou inceput pentru a ne redescoperi si a ne redefini. Putem aborda meditatia asupra sensului vietii, a descoperirii de sine, a cautarilor profund spirituale. Aceste tehnici ne vor putea ajuta sa descoperim care au fost energiile daunatoare ce ne-au tinut in loc si cum le putem inlocui cu alte energii pe care natura le emana”, explica profesorul de yoga.
  3. Invatam lucruri noi. “Exista multe persoane care isi dau seama ca unele lucruri pe care le-au facut pana acum nu li se potrivesc. Sunt foarte multi oameni care la inceputul primaverii se redescopera, isi dau seama au nevoie sa isi schimbe locul de munca, simt o chemare interioara pentru sport, sunt dispusi sa isi schimbe meniul alimentar, isi redescopera hobby-uri demult uitate sau simt nevoia de a cunoaste oameni noi. Toate aceste porniri sunt pur naturale, nu este nimic in neregula ca in prima zi de primavara astronomica sa ne dorim sa invatam lucruri noi”, spune Dana Tupa.
  4. Ne vindecam corpul si spiritul. Profesorul de yoga declara ca in aceasta zi speciala, natura ne va oferi tot suportul de a ne vindeca spiritul si corpul. Vom invata cum sa le folosim pentru a respinge energiile negative, ne vom schimba atitudinea fata de sanatate, fata de viata, fata de corpul nostru, fata de stres, fata de frica, fata de boala.

Dana Tupa este primul Expert Yoga Teacher din Romania care s-a acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500. Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat cu Tony Robbins si Chloe Madanes, Strategic Interventions. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, il considera Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.