Pentru al treilea an consecutiv, Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiq a fost invitata la Excellence in Road Safety Awards, eveniment organizat de Comisia Europeana la Bruxelles (Edificio Bibliotheque Solvay), in data de 26 iunie 2018.

Reprezentantii Uniunii Europene au considerat, de asemenea, ca soferii din Romania au facut progrese majore in ceea ce priveste constientizarea factorilor de risc care pot conduce la accidente grave si foarte grave, datorita mai multor campanii derulate, la nivel national, de catre Asociatia PsihoTrafiq, precum: “(Micro)somnul la volan – un pericol real!”, “Alcoolul la volan este … un accident!” si “Atentie … la neatentie!”.

La eveniment au participat peste 50 de asociatii de profil din Europa si au acceptat invitatia doamnei Violeta Bulc, Comisar European pentru Transporturi, personalitati europene marcante, precum: Jean Todt – UN SG Special Envoy for Road Satefy, reprezentant FIA, Karima Delli – TRAN Committee Chair, David Ward – Secretary General of Global NCAP si Matthew Baldwin – Deputy Director General la DG MOVE. Au fost premiate cele mai bune 6 proiecte din Europa, respectiv Slovenia, Franta, Marea Britanie, Spania si Ungaria.

“Suntem onorati pentru aceasta noua nominalizare la Premiile Comisiei Europene privind Siguranta Rutiera si ne bucuram ca tara noastra a facut progrese tot mai mari in ceea ce priveste preventia rutiera. Din nefericire, de la an la an, apar factori noi de risc, iar cel mai recent care ne preocupa pe toti cei prezenti la acest eveniment reprezinta distragerea atentiei de la condus de catre telefonul mobil, prin selfie-uri, conversatii prin SMS sau Messenger, verificarea noutatilor de pe Facebook sau chiar sesiunile de Facebook Live. In viitorul apropiat intentionam sa initiem campanii ample de constientizare a soferilor cu privire la acest nou factor”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiq.

Facebook Live la volan face tot mai multe victime in trafic

La evenimentul de la Bruxelles s-a dezbatut intens, pe langa factorii traditionali care sunt principalii cauzatori de moarte la volan, precum alcoolul, drogurile, microsomnul etc., si despre factori care iau tot mai mare amploare in randul soferilor, precum manevrarea telefonului mobil in timpul sofatului.

Un studiu realizat de AT&T in 2015 arata ca un procent de 70% dintre soferi sunt distrasi de telefonul mobil, 61% trimit mesaje in timp ce conduc si 27% socializeaza pe Facebook, insa reprezentantii Asociatiei PsihoTrafiq sunt de parere ca aceste procente s-au modificat considerabil in rau pana in anul 2018, fiind necesare ample campanii de constientizare asupra acestui pericol iminent.

Totodata, specialistii in siguranta rutiera de la Asociatia Psihotrafiq afirma ca este nevoie de masuri dure avand in vedere ca numarul cazurilor in care soferii transmit pe internet direct din trafic s-a inmultit.

„E normal, firesc si obligatoriu sa optimizam legislatia si sa o diversificam la tipul de deviatie pe care o dezvolta soferul odata cu avansul luat de tehnologie. Daca pana de curand vorbeam de dependenta de telefonul mobil la volan, ceea ce a devenit o realitate, acum am constatat ca numarul celor care filmeaza si posteaza pe internet a escaladat. Sper ca legislatia sa fie suficient de explicita, sa fie aplicabila, fezabila in contextul actual, sa nu puna in dificultate nici agentii constatatori. Din punctul meu de vedere, 85% din conducatorii auto stiu ce inseamna pericolul. Pe noi ne intereseaza ceilalti 15%”, a explicat psihologul Ionel Simionca, vicepresedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera Psihotrafiq.