Copilul tau duce o adevarata lupta cu scoala? Ii este teama sa citeasca cu voce tare, sa iasa la tabla in fata clasei, ii este greu sa scrie un eseu sau sa faca fata unei probleme la matematica? 

In timp ce fiecare copil are din cand in cand probleme cu performanta scolara, daca o anumita zona de invatare este in mod constant problematica, ar putea indica anumite vulnerabilitati psihologice cu care copilul se confrunta.

In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, deficientele sau tulburarile de invatare reprezinta un termen care acopera o varietate de probleme cu care copilul se confrunta la scoala si in viata personala atunci cand se intalneste cu necesitatea de a asimila lucruri noi. “Un handicap de invatare nu este insa o problema de inteligenta sau motivatie. Copiii cu dizabilitati de invatare nu sunt lenesi, prosti sau lipsiti de entuziasm. De fapt, cei mai multi sunt constienti de lipsurile lor, iar dificultatea de a le depasi le scade stima de sine si le ingreuneaza copilaria. Cele mai frecvente tipuri de dizabilitati de invatare implica probleme legate de lectura, scriere, matematica, rationament, ascultare si comunicare”, explica Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Copiii cu dizabilitati de invatare sunt la fel de inteligenti ca restul copiilor

Dificil in constientizarea problemei este nivelul de constientizare si acceptare pe care il manifesta parintii. Niciun parinte nu vrea sa-ti vada copilul suferind, in acelasi timp insa cei mai multi parinti se tem ca atragand atentia asupra problemelor de invatare si adaptare ale copilului, acesta ar putea fi etichetat drept “incet”, “neadaptat” sau “needucat”.“Cele mai important lucru de retinut pentru parinti este ca majoritatea copiilor cu dizabilitati de invatare sunt la fel de inteligenti, curiosi si dornici de a invata ca si ceilalti copii care aparent se descurca mai bine. Piedicile aparute au in general alte cauze emotionale, care pot avea o legatura directa cu modul in care percep scoala, modul in care s-au integrat in mediul social sau felul in care au interpretat evenimentele si mediul familial”, explica Eugen Popa.

Cum iti dai seama ca ai un copil cu dizabilitati de invatare?

Nu este intotdeauna usor sa identifici dizabilitatile de invatare. Din cauza variatiilor largi, nu exista niciun simptom sau profil pe care sa-l poti considera clasic ca dovada a unei probleme. Cu toate acestea, unele semne de avertizare sunt mai frecvente decat altele, iar cele mai comune sunt:

  • Probleme cu pronuntarea cuvintelor
  • Confuzia cuvintelor de baza atunci cand citeste
  • Exprima in mod gresit cuvinte si face erori frecvente
  • Dificultati de memorare
  • Ii place sa citeasca si sa scrie, dar evita citirea cu voce tare
  • Probleme in comunicarea in fata clasei
  • Dificultati in a-si aminti experiente recente
  • Dificultate in urmarea directiilor sau rutinelor de invatare

Problemele nu se rezolva de la sine, ele se vor sedimenta

Daca ai observat dificultatile de adaptare ale copilului tau sau problemele de invatare, nu te gandi ca ele se vor rezolva in timp, “o data cu varsta”. De obicei, o data cu cresterea in varsta, problemele se sedimenteaza si mai bine si pot ataca si alte aspecte ale personalitatii. “Copiii timizi, care in timp incep sa para mai indrazneti, de cele mai multe ori gasesc cai de a afisa o imagine diferita pentru a se integra in societate, insa in interiorul lor se confrunta cu aceeasi teama teribila si cu aceleasi simptome fizice care nu pot fi inlaturate la nivel constient. Cu cat actionezi mai rapid si ii oferi copilului sprijinul de care  are nevoie, cu atat ii oferi sansa de a-si atinge adevaratul potential. Scoala este o zona cu o dificultate semnificativa pentru multi copii. Copiii pot obtine o imbunatatire semnificativa a increderii de sine si a capacitatii de a reusi prin hipnoterapie”, declara Eugen Popa.

Remediul pentru dizabilitatile de invatare: hipnoterapia

In opinia specialistului, hipnoza ii poate ajuta sa elibereze tensiunile emotionale si sa le schimbe perceptiile legate de lumea din jurul lor. De asemenea, poate contribui la sporirea si eliberarea creativitatii si entuziasmului. Cu ajutorul unei terapii non-invazive, copilul se va simti mult mai in siguranta sa accepte ajutor pentru a fi mai fericit.“Spre deosebire de adulti, copiii sunt in general mai receptivi la hipnoza, deoarece sunt mult mai sugestibili. Ei isi folosesc mult mai natural imaginatia care ii ajuta sa comunice cu subconstientul si sa realizeze schimbarile dorite. Copiii reactioneaza mai bine la hipnoza decat adultii si pentru ca le lipsesc anii de conditionari si rezistente mentale. Copiii experimenteaza acest tip de stare de multe ori pe zi, fiind absorbiti in gandire sau joc imaginativ. Fiind o stare naturala, de care copiii se bucura mult mai mult, sunt mai deschisi si mai dornici sa accepte jocul terapeutic prin hipnoza. Din experienta mea, copiii si adolescentii sunt mult mai relaxati si se bucura mai mult de starea hipnotica”, conchide hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.