Privita de unii cu scepticism, iar de altii drept un factor decisiv pentru avansarea societatii de-a lungul secolelor, Masoneria este inca o mare necunoscuta pentru romani. Vineri, 10 martie 2017, adevarata istorie a Masoneriei va fi dezvaluita la Cinema Pro – Bucuresti, cand va fi difuzat, in avanpremiera, filmul “TERRA MASONICA – Ocolul Pamantului in 80 de loji”, regizat de reputatul cineast belgian Tristan Bourlard.

Ineditul eveniment cultural si cinematografic este organizat de Fundatia Solidaritatea Culturala pentru Romania ARSXXI, in colaborare cu Marea Loja Feminina a Romaniei, si celebreaza Tricentenarul Masoneriei in general, precum si a 95-a Aniversare a Masoneriei Feminine Independente in Romania. Regizorul Tristan Boulard este deja cunoscut in toata lumea masonica pentru realizarea, in co-autorat, a filmului documentar “Cheia Scotiana”, produs in 2007. Intrarea la eveniment este gratuita, incepand cu ora 18.30, pe baza unei rezervari la adresa de e-mail malofero@aol.com.

“Oamenii au o imagine un pic distorsionata despre rolul istoric al francmasoneriei in evolutia societatii, multi dintre ei nu stiu cine sunt si cu ce se ocupa. Scopul acestui eveniment, care culmineaza cu lansarea unuia dintre cele mai importante filme despre masoni care s-a realizat vreodata, este sa dezvalui adevarata fata a Masoneriei. Pana in momentul de fata, niciun film sau carte nu a tratat subiectul din perspectiva globala, ci mai mult din perspectiva influentelor locale. Dupa crearea sa oficiala la Londra, in 1717, Francmasoneria s-a raspandit rapid pe toate continentele. De-a lungul a trei sute de ani, au fost create entitati specifice, diferentiate doar de la tara la tara si pe baza realitatilor locale. Acest ocol al Pamantului in 80 de loji, prezentat in film, va prezenta in linii generale asemanarile si deosebirile dintre loji de pe cinci continente. Pentru prima data, romanii vor avea oportunitatea de a explora Francmasoneria reala, din Patagonia, pana in Laponia si din Statele Unite, pana in India, in 80 de loji. Vom descoperi impreuna cele mai vechi loji de pe fiecare continent, dar si pe cele mai aparte. Terra Masonica va vorbi cu francmasoni obisnuiti si va explora realitatea lor actuala. Ii vom cunoaste astfel pe acesti francmasoni in viata lor cotidiana; le vom asculta opiniile asupra lumii, dar si intrebarile si indoielile intr-o lume in continua schimbare”, ne explica dr. Andre Szakvary, presedintele Fundatiei Solidaritatea Culturala Romana Ars XXI, organizatorul evenimentului cultural si cinematografic.

De-a lungul activitatii de aproape 20 ani, Fundatia Solidaritatea Culturala Romana Ars XXI a organizat, printre alte activitati de interers cultural, social, masonic si istoric, si variate conferinte internationale fie sub patronajul Ministerului Culturii fie al Comisiei Europene. Dintre aceste conferinte internationale, enumeram “Istoria civilizatiilor si masoneriei”, “Europa de la Est la Vest” si “Societatea – intre democratie si fundamentalism” etc. In ultimul deceniu si-a dedicat resursele promovarii spiritualitatii si culturii romane, in special in randul tinerilor supradotati si ajutorarii tinerelor talente, prin cursuri, concerte caritabile, expozitii si conferinte internationale.