Alina Bota

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca, in ziua de azi, primul lucru pe care il facem atunci cand cunoastem o persoana este sa dam “search” pe Google dupa numele lui. Daca acea persoana reprezinta un viitor client, angajat sau un potential partener de afaceri, actiunea noastra este cu atat mai legitima.

In opinia Alinei Bota, consilier de branding personal si fondatorul companiei de training LevelUp Vision, tot ceea ce apare atunci cand ne “google-im”, reprezinta “cartea noastra de vizita online”, iar cu cat aceasta este mai curata si in concordanta cu expertiza noastra, cu atat avem sanse mai mari sa evolutam in cariera.

“Controlul imaginii online sau, altfel spus, managementul reputatiei online, a devenit o practica reala si extrem de importanta pentru orice afacere, pe care multi antreprenori o lasa la voia intamplarii. Multi antreprenori cu care am intrat in contact mi-au comunicat ca nu sunt interesati ce spun oamenii despre ei in mediul online, dar sunt extrem de grijulii cu oamenii care le calca pragul. Tinand cont de schimbarea balantei, in care online-ul a depasit cu mult offline-ul, o reputatie patata in mediul virtual este de 100 de ori mai greu de reparat decat o bila neagra pe care o primim de la clientii din viata reala. Acest lucru se intampla deoarece avalansa pe care o poate produce Internetul este de 100 de ori mai devastatoare si implica un numar foarte mare de potentiali clienti care ne vor ocoli daca Google va lasa urme adanci si extrem de greu de reparat despre noi, care vor bantui foarte multi ani de acum incolo”, explica Alina Bota.

Specialistul a identificat o serie de 5 situatii care apar atunci cand antreprenorii nu isi gestioneaza in mod constient aparitiile din online:

  1. Acelasi nume, alt brand personal. “Cu cat numele nostru este mai des intalnit pe Google, cu atat exista sansa ca altcineva, care poarta acelasi nume cu noi, sa aiba deja un brand puternic in mediul virtual. Imi amintesc de o clienta care spunea ca atunci cand cineva da search cu numele ei, apar o gramada de poze deocheate si stiri de tabloid, pentru ca numele ei coincide cu o dansatoare cunoscuta in lumea mondena. Solutia este ca branduirea ei in mediul se online sa realizeze nu numai dupa nume si prenume, ci mai ales dupa profesia pe care o are. Daca un avocat are un nume comun – spre exemplu, Ion Ionescu – atunci toate amprentele sale online ar trebui sa includa “avocat + Ion Ionescu”, pentru a nu fi confundat cu un prezumtiv Ion Ionescu mediator, contabil, evaluator etc.”, afirma Alina Bota.
  2. Numele tau, informatii care nu mai sunt actuale. “Este posibil ca de-a lungul vietii sa ne fi schimbat domeniul de activitate si sa existe perioade in care prezenta noastra in online sa fi fost mult mai puternica. Atat timp cat avem si aparitii despre domeniul actual, nu e nici o problema, insa daca exista doar informatii din trecut si nimic actual, am putea genera confuzie si neincredere. Adica, in urma cu 7 ani erai un om de afaceri de succes, de 7 ani nu mai zici nimic. Unde ai disparut? Ce s-a intamplat intre timp? Daca la portofoliul nostru de imagine, mai adaugam si povesti de mult uitate, care nu ne fac cinste, dar care au ramas in online si nu prea avem cum sa scapam de ele (aparitii in presa tabloida, diverse articole denigratoare etc.), cea mai buna strategie este sa incepem sa fim mai activi si mai relevanti pentru actualitate, astfel incat fantomele trecutului sa fie inlocuite cu noi informatii despre activitatile pe care le intreprindem”, declara Alina Bota.
  3. „Facebook-ul e privat, e doar pentru prieteni”. Cea mai mare greseala pe care o poate face un antreprenor este sa incerce sa puna o bariera intre viata personala si cea profesionala. In opinia specialistului, opinia publica nu reuseste sa faca distinctie intre cele doua dimensiuni, ba chiar va suprapune viata personala peste cea profesionala, acordandu-i o mai mare relevanta. “Sunt oameni de afaceri, altiminteri foarte respectabili, la care un simplu search pe Google releva doar profilul de Facebook incarcat cu poze intime sau in situatii care pot fi considerate mult prea personale. Este decizia fiecaruia cum isi foloseste contul privat de Facebook, insa trebuie sa avem in vedere faptul ca Facebook-ul nu este 100% privat. Oricand o fotografie nepotrivita pentru statutul nostru, o postare sau un comentariu nepotrivit pot fi vazute de o companie mare, care ar dori sa colaboreze cu noi. Printre criteriile lor de selectie se poate numara, fara doar si poate, modul in care ne gestionam reputatia online. Pe langa business, asocierea dintre cele doua entitati se realizeaza si la nivel de imagine”, explica specialistul in branding personal.
  4. „Nu folosesc LinkedIn”. Daca pe Facebook avem ocazia sa ne aratam latura „umana”, adica sa permitem oamenilor sa ne cunoasca preocuparile si preferintele din viata personala, pe LinkedIn avem ocazia sa ne expunem CV-ul si lumea sa ne remarce realizarile profesionale. In plus, pe LinkedIn avem recomandarile celor cu care am colaborat de-a lungul timpului si care ne ofera credibilitate. “In lumea profesionistilor, daca nu ai cont pe LinkedIn, nu prea existi. Asa ca ar trebui sa ne mai gandim inainte de a lua decizia de a exclude total aceasta retea sociala din strategia noastra de imagine. Postarile noastre de pe LinkedIn trebuie sa reflecte nu doar trecutul sau prezentul nostru profesional, ci mai ales viziunile noastre, care i-ar putea inspira si pe altii si care si-ar dori sa lucreze cu noi la un moment dat”, spune Alina Bota.
  5. „Social media e o prostie!” De cealalta parte, exista oameni de afaceri care afirma ca Social Media este doar un mediu destinat relaxarii, nu si un mediu de promovare a afacerii. “Facebook si Google ofera unelte extrem de eficiente de promovare in mediul online, unde putem targeta publicul pana la cel mai profund interes al sau. In toata epoca Web 2.0., Social Media si Google au reusit sa construiasca un profil socio-uman al publicului atat de complex, incat in actuala etapa de dezvoltare a Internetului, Web 3.0., ne sunt servite reclame conform intereselor noastre. Cea mai mare greseala pe care o putem face in afaceri, la ora actuala, ar fi sa excludem Social Media si Google din strategia noastra de relationare cu potentialii clienti”, conchide Alina Bota, consilier de branding personal si fondatorul companiei de training LevelUp Vision.