In contextul in care tot mai multe companii activeaza in mediul online, unde interactioneaza cu potentialii clienti, brandingul sau rebrandingul nu mai sunt exercitii de marketing pe care doar companiile gigant le pun in aplicare.

In opinia cunoscutei femei de afaceri Magda Bei, CEO al Graphtec, Social Media a deschis noi porti prin care orice afacere – mica sau mare – ar trebui sa se defineasca printr-un singur cuvant. Paradoxal insa, chiar daca traim intr-o epoca in care complexitatea ar trebui sa ne defineasca pe toti, antreprenorul considera ca oamenii cer de la afaceri simplitate: plecand de la prezentarea serviciilor si produsele pana la relatiile pe termen scurt sau lung dintre business si consumator.

Femeia de afaceri Magda Bei este de parere ca exista cel putin 3 motive pentru care IMM-urile din Romania ar trebui sa se gandeasca, in 2017, sa-si rebranduiasca afacerea, pentru a oferi consumatorilor prilejiul de a auzi o noua poveste:

  1. Sincronizare dintre imagine si fapta. „Exista tot mai multe companii care au o discrepanta majora intre cine sunt ei si cine arata lumii ca sunt. Aceasta discrepanta poate afecta credibilitatea unei afaceri. Cand vorbesc de imagine, ma refer la tot: de la logo, culori, design interior, pana la atitudinea pe care au angajatii fata de clienti sau fata de parteneri. Rolul unui om de marketing este de a da un nume unei culturi organizationale deja existent si nu a schimba o intreaga cultura organizationala dupa logo. Suficienti antreprenori fac aceasta greseala: isi construiesc un logo si vor sa-i schimbe pe toti conform noime acelui logo. Procedura este mereu invers, iar daca angajatii se schimba, cultura organizationala se schimba, automat trebuie schimbata si imaginea exterioara odata cu interiorul”, declara Magda Bei, CEO al Graphtec.
  2. Comunicarea se refera la imbunatatire, nu la schimbare. “Periodic, este de datoria unui business fata de consumatori sa prezinte noile rezultate si imbunatatiri. Eroarea pe care o fac multi este ca informeaza publicul numai atunci cand schimba ceva, actiune care porneste un nou proces, si anume cel de recredibilizare. Intotdeauna, orice schimbare radicala atrage dupa sine sceptici, care trebuie recastigati, printr-un proces greu si anevoios. Imbunatatirea, in schimb, ar trebui comunicata in permanenta, deoarece pune la bagajul de credibilitate deja existent un alt bagaj mai consistent”, declara antreprenorul Magda Bei.
  3. Rebrandingul nu este o spoiala a vechii companii. “S-a creat falsa impresie ca rebrandingul este o varuiala superficiala a vechii companii. In realitate, prin rebranding sunt acumulate valori si imbunatatiri interne nespuse, neexprimate inca. Spre exemplu, rebranduirea noastra, a Graphtec, nu s-a produs ca un moft sau ca urmare a unei schimbari radicale, ci pentru a informa oamenii despre imbunatatirile aduse: internationalizarea companiei. Practic, prin rebranding, i-am reinformat pe consumatorii nostri, am retrainuit piata in legatura cu noua filosofie a noastra, care vorbeste despre cat de actuali suntem in raport cu globalizarea economica”, explica Magda Bei.

Cine este Magda Bei si cum si-a “internationalizat” afacerea?

Magda Bei este o cunoscuta femeie de afaceri din Romania, nominalizata la diverse gale nationale si internationale, care are experienta in antreprenoriat de aproape 20 de ani. La varsta de numai 24 de ani, in timp ce calatorea prin lume, a avut o idee care s-a transformat peste ani in milioane de euro, cu un imprumut de doar 5.000 de dolari. Femeia de afaceri conduce Graphtec Design, o companie de productie de mobilier comercial customizat, in cadrul careia lucreaza peste 120 de profesionisti si care are in portofoliu peste 36.000 de tipuri de produse durabile. Pana in prezent, Magda Bei a contribuit la imbunatatirea identitatii vizuale pentru companii multinationale de top, precum Coca Cola, Imaginarium, Doncafe, British American Tobacco, Roberto Bravo si Lukoil.

Femeia de afaceri sustine periodic, in cadrul conferintelor organizate atat in orase din Romania, cat si in Londra si Lisabona, prelegeri despre modalitatile prin care femeile din afaceri din Romania pot lega adevarate relatii economice cu firme omologe din Uniunea Europeana si din Statele Unite. Totodata, femeia de afaceri este implicata in mai multe actiuni de promovare a afacerilor coordonate de doamnele din Romania, in scopul internationalizarii lor si incurajeaza mii de femei sa-si deschida un business.